De muilkorf voor roddelaarsters, hoe kwaadsprekers in de middeleeuwen werden gestraft - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De muilkorf voor roddelaarsters, hoe…
Het belangrijkste is niet dat je het huis altijd op orde hebt, maar de tijd die je deelt met je kinderen Totdat er iemand deze 10 dingen wil doen... Blijf je single

De muilkorf voor roddelaarsters, hoe kwaadsprekers in de middeleeuwen werden gestraft

17.852
Advertisement

Een irritante buurvrouw mist geen gelegenheid om de dagelijkse gewoonten van flatbewoners - inclusief jij - door te vertellen naar de hele buurt en denk je dat er geen manier is om hier een eind aan te maken? Toch wel: tegenwoordig is gossip een miljoenenbusiness, maar er was een tijd dat ze op sociaal vlak niet goed bekend stonden; ze konden de oorzaak worden van pijnlijke en voorbeeldige straffen, met behulp van een duivels instrument: de muilkorf voor roddelaarsters.

De muilkorf was niet veel anders dan die voor paarden werd gebruikt: het was een soort bit, samengesteld uit een ijzeren structuur die het gehele hoofd van de ongelukkige omsloot, en uitgerust met een puntige plaat die in de mond moest worden geplaatst om de tong te blokkeren en te verwonden.

En juist deze bijzonderheid onthult ons het soort mensen dat wordt bestraft: de roddelaars, vooral vrouwen. Niet omdat het vrouwelijke geslacht meer geneigd is om anderen te verraden, maar omdat het immoreel werd geacht dat vrouwen te veel in het openbaar spraken over zulke onbetamelijke zaken als de intieme feiten van anderen.

Het is geen toeval dat het vaak dezelfde mannen waren die hun vrouwen aanklaagden, dus moest hen het "zwijgen worden opgelegd"; ook al waren er net zoveel praatgrage mannen die de bittere foltering van hun eigen tong hebben ervaren. Maar de marteling eindigde hier niet: de roddelaars werden door de stad gesleept, zodat iedereen hen kon beledigen en wraak kon nemen.

De eerste officiële roddelaarster uit de geschiedenis die op deze manier werd gestraft, was Bessie Tailiefeir in 1567, omdat ze verteld had dat een zekere Baillie Thomas Hunter uit Edinburgh had gesjoemeld met de afmetingen van het land; wie weet of de arme Bessie niet gelijk had.

De muilkorf was succesvol in de zestiende en zeventiende eeuw in Engeland, Schotland en Wales, en verspreidde zich al snel naar Duitsland, waar de Duitsers de foltering vervolmaakten, een bel toevoegden zodat het hele dorp wist wanneer de roddelaarster langsliep.

Het spreekt voor zich dat, ongeacht het geslacht, alleen de lagere klassen werden gestraft; de rijken en de aristocraten konden rustig spreken zonder gestraft te worden. Kortom, de methoden zijn dan wel gewijzigd, maar de parameters van het oordeel blijven altijd hetzelfde.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt