Ben je zwaarder geworden? Het is de schuld van je beste vriendin, zeggen onderzoekers - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Ben je zwaarder geworden? Het is de…
Gevoelige mensen luisteren niet met hun oren: ze luisteren vooral met het hart Het zogenaamde mooie leven dat veel mensen nodig hebben om te pronken

Ben je zwaarder geworden? Het is de schuld van je beste vriendin, zeggen onderzoekers

1.369
Advertisement

Als je al heel lang wanhopig probeert af te vallen zonder de gewenste resultaten te bereiken, moet je misschien stoppen om het ene dieet na het andere te volgen, op zoek naar het beste; je kunt beter om je heen kijken. Immers, er zit weinig verschil tussen het ene dieet en de andere: in plaats daarvan beïnvloeden de mensen om je heen je gewicht.

Dit is wat blijkt uit een studie gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, die obesitas vergelijkt met een sociale besmetting.

foto: CBS (Mike and Molly)

Het idee dat de twee onderzoekers Nicholas A. Christakis en James H. Fowler leidde, is dat op sociale netwerken de neiging bestaat om gedrag na te doen, ook op het gebied van voeding. De studie onderzocht 12.000 volwassenen en hun sociale relaties, die hen als punten en lijnen op een kaart vertegenwoordigden: op deze manier was het duidelijk dat, als een punt werd vergroot - dat wil zeggen, als iemand dikker werd - ook de punten om hem heen dat deden.

Het was dus mogelijk om de percentages van het risico op zwaarlijvigheid te bepalen in vergelijking met de mate van sociale relatie: in het bijzonder neemt het risico met 57% toe als een vriend dikker wordt, 40% als het een broer/zus is en 37% in het geval van de partner.

foto: Bright/Kauffman/Crane Productions/Warner Bros (Friends)

Daarnaast kan volgens de onderzoekers deze besmetting uitbreiden tot drie graden van sociale scheiding, wat betekent dat, bijvoorbeeld, als de broer van je vriend dikker wordt, jij daarmee kan worden "besmet"; maar als het de broer is van de vriend van je vriend, kun je er zeker van zijn dat je niet aankomt.

Aan de andere kant heeft lichamelijke of geografische afstand geen invloed op het risico van besmetting: als de broer van je vriend aankomt, maakt het niet uit dat hij in Japan woont en jij in Amsterdam, ook voor jou is de kans hoog dat de weegschaal wat kilo's meer laat zien.

De reden voor deze besmetting is te wijten aan het feit dat het concept van wat de "norm" is een sociale constructie van onze groep behoren; oftewel, zoals Christakis uitlegt: "we vormen een idee van een acceptabel lichaam naar aanleiding van wat ons omringt". Als je ouders zwaar zijn, kan het ook voor jou normaal lijken.

Toch wordt lichaamsmassa bepaald door vele factoren, hoofdzakelijk door voedingsgewoonten, lichaamsbeweging, ziekten, genen. Dus, in plaats van je vrienden te veranderen, neem je ze mee naar de sportschool;)

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt