Toen je klein was, absorbeerde je het gedrag van je ouders als een spons - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Toen je klein was, absorbeerde je het…
De paniekaanval: het grootste sociale misverstand van onze tijd Deze woorden helpen iemand die door een moeilijke tijd heen gaat niet

Toen je klein was, absorbeerde je het gedrag van je ouders als een spons

632
Advertisement

Kinderen zijn als echte sponzen en absorberen de houding van volwassenen. Kinderen leren namelijk niet alleen op school en uit boeken. We kunnen uiteraaard niet correct schrijven als het ons niet eerst geleerd wordt. Het is duidelijk dat wiskunde en grammatica geen vakken zijn die het kind spontaan weet. Hier is de onderwijzing van een volwasse nodig.

Maar kinderen leren niet alleen schoolvakken. Laten we het hebben over die emoties, die kinderen al op jonge leeftijd ervaren door dagelijks met de mensen om hen heen om te gaan. De kleintjes absorberen als een spons alles wat afkomstig is van de belangrijke mensen om hen heen: ze absorberen woorden, gewoonten, gedrag en uitdrukkingen.

Als een ouder bijvoorbeeld zijn woede niet kan beheersen, leert het kind dat woede niet kan worden gecontroleerd. Als de ouders angstig zijn, zal het kind leren dat de wereld een plaats is vol gevaren, waar je bang voor moet zijn.

Het is dus duidelijk hoe ons gedrag voor een kind heel belangrijk is en meer dan duizend gesprekken waard is. We kunnen ons kind bijvoorbeeld niet zeggen dat hij netjes moet zijn als we dat zelf ook niet zijn. Wij zijn de eersten die het goede voorbeeld moeten geven.

In alle omstandigheden, goed of slecht, geven we onze kinderen een les: als we negatieve emoties uiten, zullen we ze leren dat het leven slecht is en bestaat uit onrecht en als volwassene zal hij, als hij extravert is, zijn woede uiten, zelfs bij de kleinste dingen of minimale tegenslagen; als hij introvert is, zal hij machteloosheid voelen en denken dat hij niets waard is.

Naast het leren van ons kind om te praten en te lopen, moeten we hem leren om zijn emoties te uiten. Als we hem van jongs af aan leren dat anderen respect verdienen, als we hem met liefde onderwijzen, als we teleurstelling uiten voor zijn verkeerde gedrag zonder hem te kleineren, zal ons kind zich veiliger voelen, assertiever zijn en minder waarschijnlijk worden beïnvloed door het slechte gedrag van anderen.

Zoals een bekend citaat van Pythagoras luidt: "Onderwijs kinderen en het zal niet nodig zijn om mensen te straffen".

Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt