Ze lijdt aan plotselinge Alzheimer op 37-jarige leeftijd: het komt door schimmel in huis

Janine

25 Augustus 2022

Ze lijdt aan plotselinge Alzheimer op 37-jarige leeftijd: het komt door schimmel in huis
Advertisement

We weten dat naarmate de jaren vorderen, ons lichaam en onze geest geleidelijk verslechteren, vooral als we ze niet verzorgen. De geest moet worden getraind, evenals het lichaam. Sommige mensen ontwikkelen echter de zogenaamde ziekte van Alzheimer, een veel voorkomende vorm van dementie die wordt gekenmerkt door plotseling en progressief geheugenverlies. Je zou echter nooit verwachten dat iemand vóór de leeftijd van 40 jaar met deze vreselijke ziekte te maken krijgt. Om deze reden heeft het verhaal van de Australische Amie Skilton, 37 jaar, bij wie een vroege vorm van Alzheimer werd vastgesteld, voor veel discussie gezorgd. De reden voor het begin van de pathologie? Het lijkt verband te houden met een klein detail dat ze niet had opgemerkt toen ze naar haar nieuwe huis verhuisde.

via Dailymail

Advertisement

Slechts twee maanden na haar verhuizing begon Amie een reeks verontrustende symptomen te ervaren die er uiteindelijk toe leidden dat ze haar naam niet eens meer herinnerde. Het begon allemaal met de symptomen van allergieën die de vrouw nooit eerder had gehad; kort daarna nam een ​​sterke en aanhoudende vermoeidheid, bijna chronisch, vergezeld van een slechte concentratie en plotselinge gewichtstoename het over. Binnen korte tijd kwam Amie 10 kg aan, tot misschien wel het meest ernstige symptoom zich manifesteerde: geheugenverlies. Na verschillende tests diagnosticeerden artsen haar op 37-jarige leeftijd met een vroege vorm van Alzheimer. Wat echter nog verbazingwekkender is, is de oorzaak van deze nachtmerrie: de schimmel die ze nooit had opgemerkt, goed verborgen in haar nieuwe huis in Sydney.

Een schimmelplaag die blijkbaar een verwoestende impact had op het lichaam van de vrouw.

Flickr / Artifex texture / Not the actual photo

Amie was zich niet bewust van schimmel in huis en bovenal kon ze zich niet voorstellen dat de aanwezigheid ervan zoveel symptomen zou kunnen veroorzaken, van die intensiteit. "De eerste symptomen die ik opmerkte waren allergieën," legde ze uit, "toen had ik moeite met concentreren en werken en uiteindelijk echt geheugenverlies." Het gevoel dat ze zich haar eigen naam niet eens herinnerde, moet verschrikkelijk zijn geweest: "Op een dag ging ik een formulier invullen en staarde ernaar, niet in staat om mijn naam te schrijven omdat ik me die niet meer herinnerde", legde de vrouw uit. Wat een lampje deed branden, was een bericht van een vriendin die uitlegde hoe haar man bijzonder gevoelig was voor schimmel. Hier ontdekte Amie, dankzij een team van specialisten, dat er onder een van de tapijten een echte schimmelplaag zat, waarop haar lichaam sterk had gereageerd: "Het tapijt zag er absoluut prima uit, maar toen ze het optilde zat er zwarte schimmel onder. Toen we het tapijt uiteindelijk verwijderden, was het eronder groen." Pas nadat ze het huis verliet en dus ook niet meer werd blootgesteld aan schimmel, kreeg Amie haar geheugen en gezondheid terug.

Een unieke episode, die ons moet doen nadenken over de verschillende risico's die in huis verborgen kunnen zijn.

Advertisement