"Ik voel me geen half mens alleen omdat ik geen kinderen heb": de uitbarsting van een vrouw

Janine

04 Oktober 2022

Advertisement

Een kind krijgen of niet? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen en waarop iedereen reageert volgens hun geschiedenis, hun dagelijks leven, hun gevoeligheid en wat ze het meest geschikt achten voor zichzelf en voor het paar. Sommigen besluiten er een of meer te krijgen en anderen denken daarentegen dat ze beter af zijn zonder kinderen.

Wat de keuze ook is, we kunnen niet zeggen welke van de twee goed of fout is, het is iets persoonlijke en moet worden gerespecteerd, maar er zijn veel vrouwen die het gevoel hebben dat ze in het middelpunt van de belangstelling staan ​​omdat ze hebben besloten geen moeder te worden. Een van hen is Louise Slyth, die, moe om zich "gekleineerd" te voelen, heeft besloten haar verhaal te vertellen en te zeggen wat ze ervan vindt.

via Huffpost

Advertisement

"Voel je je minder vrouw?": dit is de vraag die Louise aan het denken zette en haar ertoe aanzette om het onderwerp moederschap aan te pakken. In een lang verhaal vertelde de in Schotland geboren freelance consultant en schrijfster hoezeer ze jarenlang in het middelpunt van de belangstelling stond omdat ze had besloten geen kinderen te krijgen.

"Telkens wanneer mij werd gevraagd of ik kinderen heb, stond ik onmiddellijk in de houding en klaar om de verlegenheid onder ogen te zien die voortkwam uit de vraag - schrijft ze - ik heb geen kinderen, maar ik heb niet het gevoel dat ik minder waard ben dan vrouwen die ze wel hebben en ik ben het ook zat dat anderen op alle mogelijke manieren proberen om me zo te laten voelen." Woorden van een vrouw die zich in bijzondere omstandigheden bevond, vooral in de periode waarin haar beste vrienden een gezin stichten.

In die periode, zoals ze zelf bekende, van diners tot avonden samen, tot aperitieven, zagen ze elkaar uiteindelijk niet meer. De mensen met wie ze altijd had afgesproken waren veranderd sinds ze kinderen hadden gekregen en ze stelden niet meer voor om elkaar weer te zien. Natuurlijk waren er ook mensen die zich anders gedroegen, maar als je geen kind hebt, lijkt je bijna niet "waardig" om deel uit te maken van een kleine kring mensen.

Een ongemak ervaren door velen, vooral vrouwen. Als ze op een bepaalde leeftijd komen, zou het voor hen namelijk "juist" en "natuurlijk" zijn om een ​​baby op de wereld te zetten, althans dit is wat velen denken, maar het is niet noodzakelijkerwijs de waarheid. Er zijn mensen die zich goed voelen met alleen hun partner. Anderen willen misschien zelfs meer dan één kind, en het is goed dat ze besluiten ze te willen, maar ze zullen zeker geen van beiden ongelijk of gelijk hebben. Het is gewoon een persoonlijke keuze.

Velen begrijpen haar niet, zoals die Louise omringden. "Er zijn mensen die de vrijheid nemen om de redenen voor een bepaalde keuze te onderzoeken, maar dat is niet juist - bekende ze opnieuw - De redenen kunnen talrijk zijn, maar er zijn twee macrogroepen waaronder ook niet-ouders: er zijn mensen die het proberen, maar ze om privé-redenen niet hebben en dat moet zo blijven, en die er aan de andere kant voor hebben gekozen ze niet te willen. Het is ongetwijfeld mooi om een ​​baby te krijgen en het vult je leven, maar alleen zijn heeft ook zijn voordelen. Ik ben vrij, ik geniet van de relatie met mijn man, ik reis, ik kan een nieuw huis kiezen op basis van de grootte van de kast en niet de dichtstbijzijnde school, ik heb meer geld beschikbaar om te doen wat ik wil en het te investeren zoals ik wil en, niet minder belangrijk, ik kan slapen."

Advertisement

Dylan Parker/Wikimedia - Not the actual photo

Haar bekentenis zet ons aan het denken en zet opnieuw een zeer delicate kwestie in de schijnwerpers. Zeker is dat iedereen moet beslissen op basis van wat hij voor zichzelf passend acht, zonder zich te laten beïnvloeden door het oordeel van anderen. Er zijn mensen die zich horen zeggen dat ze egoïstisch zijn om de keuze om bijvoorbeeld geen ouder te worden, maar wie zijn wij om dat te zeggen en enig schuldgevoel te creëren? Niemand. Daarom, zoals Louise opmerkte: "We moeten er allemaal naar streven om onze verschillen te vieren, of we nu moeders zijn of niet, we moeten elkaar steunen en ervoor zorgen dat iedereen het gekozen pad volgt."

Wat vind je van haar woorden?

Advertisement