Hormoon ontdekt dat betrokken is bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap

Janine image
door Janine

10 Januari 2024

Hormoon ontdekt dat betrokken is bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap
Advertisement

Meer dan twee derde van de zwangere vrouwen heeft tijdens het eerste trimester last van ochtendmisselijkheid en het is misschien wel een van de vervelendste symptomen. Het gaat vaak gepaard met een veranderde perceptie van smaken en geuren en bereikt zijn hoogtepunt in de negende week van de zwangerschap.

Wat veroorzaakt ochtendmisselijkheid

Wat veroorzaakt ochtendmisselijkheid

Pixabay

Ochtendmisselijkheid is niet prettig, veel vrouwen hebben er last van tijdens de zwangerschap en er zijn maar weinig remedies. In sommige gevallen kan het echter echt gevaarlijk worden. Het braken kan zo intens zijn dat het uitdroging, ondervoeding en gewichtsverlies veroorzaakt, wat in een delicate periode als de zwangerschap levensbedreigend kan zijn voor zowel moeder als kind. In deze gevallen spreken we van hyperemesis gravidarum, waarvoor een ziekenhuisopname nodig kan zijn.

Advertisement

Er is een gen ontdekt dat er mogelijk mee te maken heeft

Er is een gen ontdekt dat er mogelijk mee te maken heeft

Pixabay

Dr. Marlena Fejzo bestudeert dit fenomeen al meer dan 20 jaar en in 2018 slaagde ze erin een artikel te publiceren waarin ze een variant van het hormoon GDF15 identificeert als de oorzaak van deze ernstige reactie van het lichaam op een zwangerschap. Deze nieuwe ontdekking werd vervolgens gebruikt om zelfs de meer “milde” ochtendmisselijkheid te bestuderen en er een remedie voor te zoeken.

Er werd namelijk ontdekt dat tijdens de zwangerschap de niveaus van het hormoon GDF15 toenemen en de oorzaak zijn van het optreden van misselijkheid. De onderzoekers probeerden daarom het hormoon vóór de zwangerschap toe te dienen en ontdekten dat deze vrouwen beschermd waren tegen het ontwikkelen van de aandoening.

De ontwikkeling van misselijkheid lijkt dus verband te houden met de hoeveelheid hormonen die vóór de zwangerschap in het bloed circuleert: een vrouw met al veel hormonen vóór de zwangerschap lijkt “gewend” te zijn aan de aanwezigheid ervan en zal daarom minder symptomen hebben wanneer het hormoon van nature begint te stijgen bij het begin van de zwangerschap; omgekeerd zal een vrouw met lage niveaus van dit hormoon een negatieve reactie van het lichaam krijgen wanneer de hormoonspiegels beginnen te stijgen bij het begin van de zwangerschap.

Concluderend lijkt de toediening van het hormoon vóór het begin van de zwangerschap een plausibele oplossing te zijn voor het optreden van ochtendmisselijkheid of, in ernstigere gevallen, hyperemesis gravidarum.

De eerste maanden van de zwangerschap, niet alleen misselijkheid

De eerste maanden van de zwangerschap, niet alleen misselijkheid

Pixabay

Helaas is misselijkheid niet de enige “bijwerking” van een zwangerschap; de meeste veranderingen doen zich voor in de allereerste maanden, wanneer het lichaam van de vrouw moet wennen aan de aanwezigheid van het embryo. De hormonale veranderingen hebben verschillende gevolgen voor de algemene gezondheidstoestand van de vrouw.

Wat eten betreft, kunnen er plotselinge veranderingen optreden in de perceptie van smaken en geuren; voedsel dat je altijd lekker vond, kan van de ene op de andere dag walgelijk worden.

Hoogstwaarschijnlijk zal de aanstaande moeder te maken krijgen met een sterk gevoel van algemene vermoeidheid, het lichaam heeft meer energie nodig dan normaal dus het is normaal om een zeker gevoel van uitputting te voelen bij het uitvoeren van normale dagelijkse activiteiten.

Aan de andere kant kunnen er ook positieve effecten zijn: dankzij de toename van oestrogeen zal het haar zeer glanzend en sterk zijn en minder snel uitvallen.

Vanuit psychologisch oogpunt zijn stemmingswisselingen heel gewoon; een vrouw kan binnen een paar minuten van blijdschap naar verdriet gaan.

Hoe dan ook, als je twijfels hebt, is het altijd het beste om je arts te raadplegen, die je alle antwoorden op je vragen kan geven.

Advertisement