Ze geeft $100 uit om een ​​tweedehands bank op internet te kopen, maar ontdekt dan dat het oplichterij is

Janine image
door Janine

28 Januari 2024

Ze geeft $100 uit om een ​​tweedehands bank op internet te kopen, maar ontdekt dan dat het oplichterij is
Advertisement

Het is niet ongebruikelijk dat gebruikers worden opgelicht via verschillende verkoopkanalen van tweedehands spullen. Soms is de oplichterij zo goed gemaakt dat arme kopers verbijsterd achterblijven, en dit is het geval van de Amerikaanse vrouw waar we je over gaan vertellen, die dacht een goede deal te hebben gevonden voor de aankoop van een bank, maar in werkelijkheid had ze 100 minder op haar rekening.

Een naar verhaal dat de hoofdpersoon besloot te delen om de risico's van dit online bedrog aan te pakken.

De oplichting die op internet plaatsvond

De oplichting die op internet plaatsvond

Pixabay

De vrouwelijke hoofdrolspeler in dit verhaal, die we JoAnne zullen noemen, had na het zien van de advertentie besloten een bank te kopen. De totaalprijs bedroeg 400 dollar, maar na het uitwisselen van de eerste berichten met de verkoper vroeg deze haar om een ​​aanbetaling van 100 dollar om de verkoop te garanderen. Op dit punt werd JoAnne achterdochtig en weigerde het aanbod. De verkoper liet haar vervolgens weten dat de bank aan iemand anders was verkocht.

Het verhaal leek afgesloten toen de week daarop uit het niets een nieuw bericht bij JoAnne arriveerde: dezelfde verkoper deed haar het bod opnieuw. Na wat onderhandelen besloot de vrouw het voorschot van $100 te accepteren en de volgende ochtend op de bezorging te wachten.

Maar de volgende dag, toen de bank niet arriveerde, kreeg JoAnne haar bevestiging: de advertentie was in alle opzichten oplichterij. De vrouw heeft een klacht ingediend en zich tot de autoriteiten gewend, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze haar $100 terug zal kunnen krijgen, wat verschillende problemen heeft veroorzaakt voor haar en haar man, beiden met een laag inkomen.

Advertisement

Hoe deze zwendel plaatsvindt

Hoe deze zwendel plaatsvindt

Pixabay

Er zijn veel advertenties voor nieuwe of gebruikte producten op het web. Veel van deze advertenties zijn normaal en stellen mensen in staat om items te krijgen tegen zeer betaalbare prijzen, terwijl andere advertenties dat oplichterijen zijn. Hoe kun je ze herkennen?

Vaak hebben deze advertenties zeer korte beschrijvingen met weinig details. Oplichters gebruiken bovendien profielen die gestolen zijn van andere gebruikers om de advertentie geloofwaardig te maken.

De dynamiek van de zwendel kan verschillen, zoals in het verhaal dat we hebben gezien, kunnen ze vragen om aanbetalingen voor dingen die de koper nooit zullen bereiken; als alternatief kunnen ze links sturen waarmee je de aankoop kunt voltooien, maar waar in plaats daarvan de ingevoerde kaartgegevens gestolen worden. In sommige gevallen komt het item wel aan bij de koper, maar is het nep of niet werkend.

Hoe kun je je verdedigen?

Hoe kun je je verdedigen?

Pixabay

Het is niet altijd makkelijk om te zien of een advertentie oplichterij is of niet, je moet letten op de details en als er verdachte activiteiten zijn, is het altijd het beste om de aankoop te vermijden. Om gebruikers aan te trekken, kunnen fraudeurs overdreven lage prijzen en slechte beschrijvingen gebruiken, vaak met slecht taalgebruik. In zulke gevallen moet je absoluut vermijden om op links te klikken als daarom wordt gevraagd.

Men moet altijd op deze details letten en in geval van twijfel is het altijd beter om niet verder te onderhandelen of de aankoop te beëindigen, omdat het meestal moeilijk is om het geld terug te krijgen als je het slachtoffer wordt van oplichterij.

Als je op internet koopt, moet je altijd iets voorzichtiger zijn dan normaal; het feit dat je ver weg bent en het artikel niet kunt bekijken, maakt het werk van de oplichters veel gemakkelijker.

Advertisement