Een jongen maakt een gigantische bol door in een jaar tijd 42.000 lucifers vast te lijmen, en steekt het dan aan - BekijkDezeVideo.nl
x
Een jongen maakt een gigantische bol…
11 tips waardoor je een expert in huishoudelijke schoonmaak wordt 22 mensen die met deze grappen hebben bewezen een eeuwige Peter Pan te zijn

Een jongen maakt een gigantische bol door in een jaar tijd 42.000 lucifers vast te lijmen, en steekt het dan aan

18 Februari 2018 • Door Janine
13.652
Advertisement

Een jongen genaamd Wallace. die in de staat New York woont, speelde op een dag met wat eenvoudige lucifers, toen hij een intrigerend kenmerk van hun vorm opmerkte: het gekleurde uiteinde is iets breder dan het houten stokje. Toen kwam er een idee bij hem op: als ik de lucifers naast elkaar vastlijm, zou er dan een bol tevoorschijn komen?

Normaal gesproken blijven ideeën niets anders dan ideeën, of worden ze hoogstens getransformeerd tot een origineel gespreksonderwerp. Maar niet voor Wallace. Hij besloot om met veel geduld duizenden kleine lucifers te lijmen om zijn intuïtie te voltooien.


Nadat hij in een winkel in zijn stad (die waarschijnlijk dachten dat hij een pyromaan was) enkele doosjes lucifers kocht, heeft Wallace eerst een computerweergave gemaakt. Uitgaande van de afmetingen van een enkele lucifer, creëerde hij een 3D-model van de bol, waarbij de uiteindelijke gegevens werden verkregen: normaal gesproken zouden er 60.000 lucifers voor nodig zijn. Nadat hij had vastgesteld dat de kosten niet onmogelijk zouden zijn, begon hij met lijmen.

Advertisement

Het werk van Wallace duurde maanden, met wisselende stemmingen. Aan de ene kant zag hij de vorming van een bol, dat hem veel voldoening gaf, maar op andere momenten zag hij het niet meer zitten. Het werk vereiste namelijk uren en uren van hard en nauwkeurig werk en duurde ongelooflijk lang. Wat hij aan het doen was, bleek veel meer dan zomaar een doe-het-zelfproject: het was een test die zijn zelfbeheersing testte en zijn wilskracht, waardoor hij een verandering zou ondergaan.

Halverwege de bol aangekomen, was Wallace zeer tevreden met zijn werk, maar hij was ook uitgeput. Op het breedste punt moest hij namelijk een enorme hoeveelheid tijd en lucifers gebruiken om een enkele laag te voltooien.

Maar de jongen gaf niet op en hij kwam op het punt waarop de bol bijna compleet was. Hij was van het idee om de vorm van de perfecte bol te bereiken, zoals hij die in de computerweergave had gezien, afgestapt, en concentreerde zich alleen op het voltooien van het project.

Et voilà! Na meer dan 10 maanden werken en 140 dozen met lucifers te hebben gebruikt, was zijn creatie klaar! Uitrekenend dat elke doos 300 stuks bevatte, werd het totaal snel berekend: maar liefst 42.000 lucifers aan elkaar gelijmd.

Aan het begin had hij er 60.000 voorspeld, met een verschil van 20.000 stuks. Dat ligt volgens Wallace aan verschillende factoren: allereerst, in de doosjes zitten niet precies 300 lucifers; of de lucifers zijn van verschillende groottes waardoor een foutmarge zich ophoopt; of de bol is niet perfect rond, wat tamelijk voor de hand en begrijpelijk zou zijn. Na het te hebben bewonderd, restte er niets anders dan doorgaan naar de laatste fase van het project.

Wat kunnen lucifers goed? Branden! Er zou dus geen andere waardige conclusie kunnen zijn voor de epische onderneming van Wallace. Na het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen, werd de bol in brand gestoken.

Ook al heeft het geld, tijd en energie gekost, Wallace zegt dat het de moeite waard is geweest. Net als in elk doe-het-zelf-project, zelfs als het in dit geval een beetje riskant lijkt, telt niet alleen het resultaat of het nut ervan, maar ook de weg om daar te komen, leuk en vermoeiend tegelijk.

Hieronder kun je de video bekijken die je dit gekke maar mooie project tot het einde laat zien.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt