Waarom hebben sommige schelpen gaten? Het is tijd om erachter te komen

Janine image
door Janine

26 Augustus 2023

Waarom hebben sommige schelpen gaten? Het is tijd om erachter te komen
Advertisement

Als we op aan zee zijn voor een dagje relaxen, een beetje bruin worden of zelfs maar een wandeling maken, komt het voor dat we op het strand de aanwezigheid van schelpen opmerken. Deze objecten met hun vele kleuren, vormen en maten zijn erg fascinerend. Sommige legenden en populaire overtuigingen beweren zelfs dat je, door de grotere exemplaren dicht bij je oor te brengen, het geluid van de zee duidelijk kunt horen, zelfs als je er ver van verwijderd bent.

Naast hun schoonheid zijn schelpen echter in alle opzichten kleine huisjes waarin veel zeebewoners wonen. Weekdieren en dergelijke verbergen en beschermen zichzelf dankzij deze omhulsels. Maar heb je er ooit een met gaten gezien?

via Florida Museum

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Als je tijdens een wandeling langs de zee wat schelpen tegenkwam, begreep je dan waarom sommige daarvan een min of meer groot gat hadden? Misschien besteedt niet iedereen aandacht aan dit detail en stellen weinigen zichzelf deze vraag, maar achter deze gaten schuilt een precieze motivatie, en de tijd is gekomen om daar achter te komen.

Helaas is dit niet iets positiefs - bedenk maar dat de gaten pas verschijnen als de schelp leeg is - maar het is een indicatie van een aanval van het kleine wezentje dat daar ooit leefde. De gaten in de schelpen zijn in feite gemaakt door een roofdier dat het weekdier dat erin zat op heeft gegeten. We leggen het je wat beter uit.

Advertisement
Wouter Koch/Wikimedia

Wouter Koch/Wikimedia

In de natuur leeft een vleesetende slak, de Natica stercusmuscarum, die zich voedt met de wezens die in deze schelpen aanwezig zijn. Het roofdier heeft een schild dat wordt gekenmerkt door een ronde vorm die eindigt in een spiraal en die heb je misschien weleens gezien.

De slak heeft een heel bijzondere structuur, radula genaamd, waardoor hij een zuurafscheiding produceert waarmee hij een gat in de schaal van zijn prooi creëert. Heel rustig slaagt hij erin de behuizing binnen te dringen en het daarin verborgen weekdier op te zuigen, waardoor het leeg achterblijft.

Wikimedia

Wikimedia

De radula is een orgaan dat ervoor zorgt dat de Natica stercusmuscarum vrij kan bewegen – bedenk dat hij in een paar seconden wel 300 bewegingen kan uitvoeren – en zich gemakkelijk kan voeden met het arme slachtoffer.

Dat velen zich de vraag hebben gesteld waarom sommige schelpen gaten hebben, is een ding dat zeker is. Wat ook zeker is, is het lot van de weekdieren die ooit in de schelp leefden.

Kende jij deze merkwaardigheid of heb je hem zojuist ontdekt?

Advertisement