Hoe herken je mensen die oprecht tegen ons spreken? Hier zijn enkele suggesties

Janine image
door Janine

02 Januari 2024

Hoe herken je mensen die oprecht tegen ons spreken? Hier zijn enkele suggesties
Advertisement

Kunnen zeggen dat je een oprechte vriend hebt, een persoon die je volledig kunt vertrouwen en aan wie je je angsten, geheimen en behoeften kunt toevertrouwen, is niet iets dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Er zijn mensen die gewoon niet volledig authentiek en oprecht kunnen zijn, maar die zich bezighouden met twijfelachtig gedrag en misschien niet zo eerlijk zijn als we denken.

Maar zijn er tekenen waaruit we gemakkelijk kunnen begrijpen wanneer iemand eerlijk tegen ons is en we niet het risico lopen dat hij over onze intimiteiten gaat vertellen? Het antwoord is ja. Daarom willen we hier enkele tips delen om te kunnen ontdekken wanneer een persoon niet volledig authentiek is.

Advertisement

Gedrag waar je op moet letten

Gedrag waar je op moet letten

Friends of Europe/Flickr - Not the actual photo

Het eerste waar we op moeten letten als we relaties met iemand hebben en willen begrijpen of hij/zij echt oprecht tegen ons is, is opmerken hoe hij of zij zich gedraagt en met andere mensen omgaat. Er zijn namelijk gedragskenmerken die ons alert kunnen maken en waardoor we kunnen begrijpen of het wel goed is om met deze persoon om te gaan of niet.

  • Manipulatieve en veroordelende mensen. Degenen die niet oprecht handelen, zullen dit demonstreren door te proberen de mensen om hen heen te manipuleren om hen op dezelfde manier te laten denken als zij, om zo geen geschillen te veroorzaken. Het herkennen van een onoprecht persoon betekent leren begrijpen wanneer het oordeel dat van deze persoon komt een basis heeft en wanneer niet. In dit geval moeten we begrijpen dat hij alleen maar probeert te kleineren om beter over te komen dan wij en ons het gevoel te geven minder waard te zijn.
  • Mensen die vol van zichzelf zijn. Anderen kleineren betekent denken dat je zelf beter bent, dat je nooit fouten maakt en dat je overtuigd bent van alles wat je doet. Als de mensen om ons heen niets anders doen dan opscheppen, onderstrepen hoe goed en bekwaam ze zijn, en dat we op dezelfde manier moeten handelen als zij, is het tijd om afstand te nemen: het zou ons zelfrespect kunnen schaden.
  • Degenen die altijd van idee veranderen. Afhankelijk van hoe de wind draait, kan hun manier van denken veranderen. Onoprechte mensen zijn meestal niet coherent, maar bewegen zich volgens de “mode", altijd op zoek naar acceptatie van anderen en om zich te onderscheiden van de mensen om hen heen. Zij zijn niets voor ons!
  • Degenen die er alleen zijn als ze je nodig hebben. Hoor je nooit van ze, behalve als ze iets willen weten? Laat ze gaan, het zijn geen eerlijke mensen en we kunnen zeker geen oprechtheid van hen verwachten, en ook niet dat ze eerlijk zijn.

Advertisement

Hoe onoprechte mensen zich uiten...

Hoe onoprechte mensen zich uiten...

SHVETS production/Pexels - Not the actual photo

Naast het gedrag, de manier waarop ze zich tot ons of anderen verhouden, zijn er ook uitdrukkingen die veel “oneerlijke” mensen gebruiken en die de alarmbellen kunnen doen rinkelen bij twijfel over de waarheid van wat ons wordt verteld. Laten we samen kijken welke specifieke aandacht we moeten besteden om te begrijpen wie we voor ons hebben.

  • “Het was niet aan mij om je dit te vertellen”. Degenen die voor ons staan, voelen de behoefte om iets te bekennen dat ze ook zouden kunnen vermijden. Ze geven ons informatie die voor ons niet nodig is, maar die een uitlaatklep is voor onze gesprekspartner, of een manier om anderen in onze ogen te kleineren en ons ervan te overtuigen dat hij of zij degene is die oprecht is, en niet de ander. We moeten op onze hoede zijn voor degenen die niet willen, maar toch iets doen of iets zeggen dat gemakkelijk vermeden kan worden.
  • “Gewoonlijk doe ik dit niet.” Als je het gewoonlijk niet doet, waarom zou je er dan nu mee beginnen? Iedereen die deze uitdrukkingen gebruikt, is nooit helemaal oprecht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals bij alles, maar het is aan ons om te begrijpen wie we voor ons hebben en in hoeverre dit een manier van spreken kan zijn of een teken van gebrek aan oprechtheid.
  • “Geloof me, het is zo.” Als ik het niet zie, geloof ik het niet: luidt een beroemd motto. En dat zou in veel gevallen ook zo moeten zijn. Anderen vertrouwen is prima, maar als er negativiteit op ons wordt gecommuniceerd, of het nu op het werk, in het privéleven of in andere situaties is, is het niet mogelijk en ook niet juist om alleen te vertrouwen op wat anderen ons vertellen. We moeten het controleren en als iemand ons van iets probeert te overtuigen met behulp van deze zin, kan dit het moment zijn om verder onderzoek te doen.
  • “Zo doe ik niet met anderen, maar met jou wel." Het is een manier om te zeggen, om de communicatie te versterken die ons ervan wil overtuigen dat we speciaal zijn, dat we een bevoorrechte plaats hebben in de geest en het hart van onze gesprekspartner, en het zou waar kunnen zijn. Maar als iets ons vertelt dat oprechtheid niet het overheersende kenmerk is van degenen die voor ons staan, zou juist deze uitdrukking dit kunnen bevestigen.

Conclusies

Laten we daarom voorzichtig zijn met het gedrag en de woorden van de mensen met wie we omgaan. Oprechtheid en correctheid zijn niet altijd een kenmerk van mannen en vrouwen, en als we enige twijfel hebben, laten we er dan, voordat we iemand in vertrouwen nemen of met andere mensen praten, zeker van zijn dat de ander gelijk heeft.

Deze kleine suggesties kunnen ons helpen. Natuurlijk hebben ze geen wetenschappelijke precisie, maar in sommige gevallen kunnen ze nuttig zijn.

Advertisement