Ouders gedragen zich soms als kinderen: wat zijn de handelingen die volwassen kinderen gewoon niet begrijpen?

Janine image
door Janine

08 Juni 2024

Freepik

Advertisement

Opgroeien betekent vaak dat je je ouders niet langer verafgoodt, maar je realiseert dat ze ook mensen zijn. Na verloop van tijd ontdekken veel volwassenen dat hun ouders ook gedrag kunnen vertonen dat hen irriteert.

Advertisement

Het gedrag van ouders dat volwassen kinderen het meest irriteert

RDNE Stock project/Pexels

Een thread op Reddit heeft een reeks veelvoorkomende klachten verzameld, waarin wordt benadrukt hoe dit fenomeen wijdverspreid is en door velen wordt gedeeld.

Een van de meest irritante gedragingen is dat je ouders zich als kinderen gedragen. Velen hebben benadrukt hoe hun ouders vaak driftbuien krijgen als de dingen niet gaan zoals ze willen, wat blijk geeft van een nogal kinderlijke houding.

Een ander vaak bekritiseerd gedrag is de neiging van sommige ouders om hun volwassen kinderen te behandelen alsof het nog kleine kinderen zijn: ze organiseren hun dagelijks leven, nemen beslissingen voor hen of staan ​​erop ongevraagd advies te geven. Deze houding kan niet alleen worden opgevat als een gebrek aan respect voor de eigen autonomie, maar kan ook spanningen en conflicten veroorzaken, waardoor de relatie van wederzijds vertrouwen wordt ondermijnd.

Onrealistische verwachtingen zijn voor veel volwassen kinderen een verdere bron van frustratie. Sommige ouders blijven hun onvervulde hoop en dromen op hun kinderen projecteren, waarbij ze hoge en vaak onhaalbare normen stellen.

Ten slotte kan het onvermogen om de onvermijdelijke veranderingen te accepteren die zich in de ouder-kindrelatie in de loop van de tijd voordoen, een andere bron van spanning zijn. Veel ouders hebben er namelijk moeite mee te erkennen dat hun kinderen volwassenen zijn geworden, met hun eigen verantwoordelijkheden en met een eigen visie op de wereld, en tonen weerstand tegen de veranderingen die nodig zijn om zich aan te passen aan deze nieuwe levensfase.

Advertisement

Hoe zorg je als volwassene voor je ouders?

Voor je ouders zorgen als je volwassen wordt, kan een complexe, maar dankbare taak zijn. aak betekent dit dat je een evenwicht moet vinden tussen je eigen verantwoordelijkheden en de behoeften van je ouder wordende ouders.

De sleutel tot een goede relatie is effectieve communicatie: het is belangrijk om open met je ouders te praten om hun behoeften en zorgen te begrijpen.

Omdat ouder wordende ouders zich geïsoleerd kunnen voelen of zich zorgen maken over de toekomst, moet je ze bovendien de juiste emotionele steun bieden door aanwezig te zijn, naar ze te luisteren en empathie te tonen.

Zorg er ook voor dat ze allebei de juiste medische zorg krijgen: ga met ze mee naar artsenbezoeken, help ze bij het beheren van medicijnen en houd hun algemene gezondheid in de gaten. 

Moedig je ouders ook aan om actief te blijven en sociale activiteiten te ondernemen. Je kunt voorstellen dat ze hun hobby's niet opgeven, dat ze recreatieve activiteiten met hun vrienden ondernemen en dat ze regelmatig uitstapjes plannen.

Het verzorgen van bejaarde ouders kan een uitdaging zijn, maar met de juiste organisatie en ondersteuning kan het ook een zeer verrijkende ervaring worden.

Advertisement