De marathon van feesten tijdens Kerst moet geen nachtmerrie worden: dit moeten we in gedachte houden

Janine

31 December 2018

De marathon van feesten tijdens Kerst moet geen nachtmerrie worden: dit moeten we in gedachte houden
Advertisement

Wanneer de feestdagen eraan komen, is het traditie om "bij het gezin te zijn". Maar wat betekent dat? Over het algemeen wordt verwacht dat we tijd doorbrengen met familieleden, ook degenen die we het hele jaar door weinig of niet kunnen zien. Je staat uiteindelijk urenlang achter het fornuis, eet veel te veel, besteedt veel geld aan cadeaus en brengt veel tijd met mensen door die normaal gesproken nauwelijks hallo tegen je zeggen... terwijl we de meest naaste mensen verwaarlozen.

Maar de Kerstdagen zijn een pauze, een vakantie, die je vooral moet gebruiken om met je naasten door te brengen.

via foreverymom.com

Advertisement

U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Jessica H. Evans/RELEASED

Tijdens de feestdagen vervangen we vaak ons ​​gewone werk door een ander, misschien wel uitputtender. Al in de voorgaande dagen ben je druk om de diners en lunches te organiseren; om maar niet te spreken over de energie en het geld om geschenken te kopen die mensen in 90% van de gevallen nooit zullen gebruiken.

Dan komen die langverwachte dagen, en voor iedereen (groot en klein) begint een processie om te eten en geschenken te bezorgen. Je rust nooit uit, je eet meer dan nodig is, je hebt geen tijd om een gesprek te hebben voordat je weer naar andere mensen moet gaan, prettig kerstfeest wensen, zoenen, handen schudden enzovoorts.

In plaats van je te verheugen op de kerstdagen loop je het risico ze in een nachtmerrie te veranderen. De druk om aan alle uitnodigingen te moeten voldoen, breekt families op, vooral de jongere, die moeten voldoen aan alle verzoeken van de familie.

En als je thuiskomt, ben je zo moe dat je niet eens het geschenk wilt openen dat je geliefde je heeft gegeven, of met je kind spelen met het nieuwe speeltje dat je hem gaf.

De magie van Kerstmis wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van de tijd die we samen doorbrengen, niet door de hoeveelheid feestjes die we afgelegd hebben. We moeten leren om grenzen te stellen, om "nee" te zeggen: het betekent niet dat we alle uitnodigingen moeten afwijzen, maar dat we ons huwelijk en onze kinderen op de eerste plaats moeten zetten. Pas daarna komt al het andere.

Tradities vereisen dat we samen zijn, maar ons leven is niet hetzelfde als 50 jaar geleden. Tegenwoordig kun je onder normale omstandigheden amper samen dineren met je familieleden: om deze reden moet de komst van de feestdagen vooral een gelegenheid zijn om bij hen te zijn, vóór alle anderen.

Alleen op deze manier kun je zeker een "goede" kerst doorbrengen.

Advertisement