Te veel denken kan ons onproductief maken en onze geestelijke gezondheid schaden

Janine image
door Janine

19 December 2018

Te veel denken kan ons onproductief maken en onze geestelijke gezondheid schaden
Advertisement

Soms voelen we ons moe en zonder energie zonder dat er een duidelijke reden voor is, we voelen ons zwaar getroffen door alles wat ons overkomt en we kunnen geen oplossing vinden. Een van de oorzaken van deze psychofysische toestand is te vinden in een van de meest voorkomende en triviale hersenactiviteiten: denken. Het lijkt erop dat te veel nadenken - en in het bijzonder om continue negatieve en onproductieve gedachten te hebben - ons brein vermoeid en het leegt.

via Psychology Today

Advertisement
www.pexels.com

www.pexels.com

Ons brein is een perfecte machine die continu aan het werk is en het denken is een van de vele functies. Menselijk denken wordt zowel bewust als onbewust gedaan, en deze tweede en parallelle hersenactiviteit beïnvloedt onze dagelijkse activiteiten net zo veel als de eerste.

Het gebeurt vaak dat we negatieve of nutteloze en niet-productieve gedachten verwerken, die bijdragen aan het vertragen van onze andere cognitieve processen en het legen van onze batterijen. In aanvulling hierop brengen ze ook het leren van nieuwe vaardigheden, het vermogen om te begrijpen en de reikwijdte van creativiteit in gevaar. Kortom, ze verlagen de kwaliteit van ons leven, zowel psychologisch als fysiek. Het is geen toeval dat, wanneer je een teveel aan dergelijke gedachten ervaart, je ook last hebt van aandoeningen die verband houden met gewichtstoename, ademhaling, gewrichten of de huid.

Advertisement
www.maxpixel.net

www.maxpixel.net

Sommige van deze schadelijke gedachten, de meest voorkomende en terugkerende, zijn verdeeld in verschillende categorieën: kritiek, mededogen, aannames, hypothesen en van gedachten veranderen. Elk van hen vertegenwoordigt ons ongemak, van het gebrek aan zelfrespect en de aandacht voor zichzelf tot de angst voor verandering, van de voortdurende veronderstelling tot de eeuwige heroverweging. Dat is hoe we ons overbelasten en ziek worden.

Er zijn echter drie remedies die ons lichter kunnen maken, als we ze consequent toepassen. De eerste omvat meditatie: onze geest moet rusten en jezelf wat tijd gunnen kan je alleen maar helpen. De tweede heeft echter te maken met de sociale sfeer: het is belangrijk om mensen te verwijderen die ons bestaan ​​negatief beïnvloeden met hun energie. Ten slotte houdt de derde rekening met de concentratie: het elimineren van negatieve gedachten betekent stoppen met nadenken en erop concentreren om ze kwijt te raken.

Ons psychofysisch welzijn gaat vervolgens ook door de soorten gedachten die we voortdurend hebben en het is goed om te weten welke ons een goed gevoel geven en welke daarentegen alleen schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Advertisement