Emotionele inzinking: wat gebeurt er als we teveel van onszelf verwachten

Janine image
door Janine

23 December 2018

Emotionele inzinking: wat gebeurt er als we teveel van onszelf verwachten
Advertisement

Er zijn momenten in het leven waarin men zich letterlijk overweldigd voelt door problemen, verantwoordelijkheden en emotionele en cognitieve toestanden van verschillende aard, die gevolgen hebben voor ons leven. Kortom, we ervaren een emotionele uitputting, die niets anders is dan een mentale en emotionele overbelasting die langzaam tot instorting leidt. Je voelt je moe, depressief, zonder energie en met het gevoel dat je wereld is ingestort, als een zandkasteel.

via healthline.com

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Een emotionele inzinking kan te wijten zijn aan een sterke onstabiliteit tussen wat we geven, meestal meer dan we zouden moeten, en wat we ontvangen, minder dan we verwachten. Je denkt veel aan anderen, in verschillende contexten (werk, familie, relationeel) en heel weinig aan jezelf, wat in de loop van de tijd leidt tot een emotionele instorting.

Omdat het een erg langzaam proces is, gaat uitputting gepaard met enkele signalen die ons moeten alarmeren:

• Slapeloosheid: problemen met slapen houden verband met de constante gedachten die je hebt, twijfels, zorgen, die je niet toestaan ​​in slaap te vallen.
• Lichamelijke vermoeidheid: men voelt zich voortdurend zonder energie.
• Prikkelbaarheid: je hebt niet veel controle over je emoties en je verliest gemakkelijk je geduld.
• Gebrek aan motivatie bij het doen van alledaagse dingen: we verliezen interesse en passie voor wat we doen en elke actie wordt op de automatische piloot uitgevoerd.
• Affectieve problemen: dit gebrek aan interesse heeft ook gevolgen op emotioneel niveau.
• Geheugenproblemen: als je je mentaal overbelast voelt door zorgen en gedachten, kan dit gevolgen hebben voor ons vermogen om dingen te onthouden.
• Cognitieve vertraging: deze overbelasting kan ook leiden tot een vertraging in de verwerking van gedachten.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Als je eenmaal begrijpt dat je emotioneel uitgeput bent, moet je eruit zien te komen om je dagelijks leven te verbeteren. Er zijn drie oplossingen die kunnen worden gebruikt om dit probleem op te lossen.

De eerste bestaat uit rust: vergeet nooit jezelf wat tijd te gunnen, te ontspannen en je verloren rust terug te winnen. Vaak hebben mensen die uitgeput raken veel tijd doorgebracht zonder een vakantie te nemen of iets anders wat je jezelf gunt (een dag in de spa of iets dergelijks).

De tweede biedt een grote verandering in het aanpakken van alles wat op emotioneel niveau overbelastend is. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen dagelijkse verplichtingen en dat wat ons tevreden maakt: grenzen stellen en proberen deze te respecteren. Perfectionisme moet worden opgegeven of anderszins worden beperkt, althans voor een bepaalde periode.

Tot slot is het noodzakelijk om jezelf opnieuw op te laden, dat wil zeggen verloren mentale energie op te doen. Wat is de beste manier om dit te doen? Breng wat tijd alleen door, in absolute vrede en in stilte.

Vaak stelt ons leven ons voor veel obstakels om te overwinnen, maar met een beetje geduld en zonder alles op je schouders te willen nemen, kunnen we ze overwinnen door goed voor onszelf te zijn en, bijgevolg, voor anderen.

Advertisement