Het is niet dat ik van drama's hou, het is de angst waardoor ik me zo gedraag

door Janine

31 Maart 2019

Het is niet dat ik van drama's hou, het is de angst waardoor ik me zo gedraag
Advertisement

Angst maakt mensen onherkenbaar op moeilijke momenten. Een sterk, zelfbewust persoon lijkt tijdens een paniekaanval van binnen kapot te zijn. Het is een schaduw die de glimlach van mensen verduistert, hun levensvreugde.

Degenen die geen last van angst hebben, kunnen nauwelijks begrijpen dat er geen spoor van protagonisme is in een paniekaanval: je wilt niet het middelpunt van de aandacht zijn, het is geen op zichzelf staande episode die kan worden vergeten. Een paniekaanval maakt alles onlogisch.

Advertisement
pixabay

pixabay

Met angst vecht je elke dag. Mensen denken dat het een manier is om aandacht te trekken, maar de waarheid is dat je gewoon bang bent om niet door iemand geholpen te worden, om onzichtbaar te zijn voor de ogen van anderen.

Angst maakt dat je zonder reden huilt en je je even daarna goed voelt - waardoor je je krankzinnig voelt dat je om zoiets kleins hebt gehuild. Wanneer er een paniekaanval komt, verliest alles zijn betekenis, er is niets rationeels in de wereld. Het is een golf die van binnenuit aan je vreet, je benen doet trillen, je op je knieën laat vallen terwijl je nog steeds het gevoel hebt om in de leegte te vallen. De paniekaanval lijkt nooit te eindigen: je zegt tegen jezelf dat het snel zal overgaan, maar je weet niet zeker of dat zo is, terwijl je zeker weet dat het terug zal komen.

Advertisement
pexels

pexels

Het is moeilijk om aan familieleden en vrienden uit te leggen dat je aan angst lijdt, zonder een gevoel van medelijden bij hen op te wekken of een psychische aandoening te suggereren. Uitleggen wat het elke keer is en hoe het voelt, is vermoeiend. Het neemt je ziel weg. Elke keer, voor de ogen van de mensen van wie je houdt, moet je ze toch overtuigen dat je een gezond persoon bent, en dat het gewoon de angst is waardoor je zo doet.

Angst hebben betekent soms worstelen om de dag door te komen. De liefde van de mensen om je heen is het enige tegengif dat in staat is om je terug te brengen naar de realiteit tijdens paniekaanvallen; te weten dat er altijd iemand voor je zal zijn, tijdens je ups en downs; wetende dat degenen die van je houden je zullen beschermen wanneer je zwak bent, zelfs als je nooit zult begrijpen hoe en waarom je je zo voelt - maar dat is wat iemand die angstig is, moet accepteren.

Advertisement