Van bedelaarster tot model: het verhaal van het arme meisje wiens leven is veranderd door een foto

Janine image
door Janine

10 Juli 2020

Van bedelaarster tot model: het verhaal van het arme meisje wiens leven is veranderd door een foto
Advertisement

Soms komt het grootste geluk in het leven in de moeilijkste momenten en situaties, waarin we nooit een radicale verandering hadden verwacht. En toch weten we: het lot is onvoorspelbaar en niemand van ons, wat voor een precies en gepland persoon je ook bent, zal ooit precies weten wat zijn lot is.

Rita Gaviola, het meisje uit de Filipijnen wiens verhaal we je gaan vertellen, weet erover mee te praten. Een verhaal dat echt ongelooflijk is omdat dit jonge meisje, uit een toestand van extreme armoede, een echte beroemdheid op het internet is geworden, op haar eigen manier het bekende verhaal van Assepoester volgend.

via The Guardian.ng

Advertisement
Topher Quinto Burgos - Badjao Girl/Facebook

Topher Quinto Burgos - Badjao Girl/Facebook

Zoals zoveel van haar leeftijdsgenoten geboren en getogen in contexten waar ellende aan de orde van de dag is, kwam ook Rita uit een grote en bescheiden familie en werd gedwongen door de straten van de stad Lucban te dwalen op zoek naar aalmoezen en iemand die haar eten voor zichzelf en haar familie aanbood. Haar vader, vuilnisman, kon niet alle kosten dragen. Rita had zich echter nooit kunnen voorstellen dat haar leven dankzij een simpele klik zou veranderen.

Advertisement

Precies: met een ”klik" bedoelen we die van de camera, en in het bijzonder die van de fotograaf Topher Quinto Burgos die in mei 2016 in Lucban was voor een festival, op zoek naar beelden die het beste de lokale cultuur vertegenwoordigden. Toen hij het dertienjarige meisje in de menigte zag, kon hij niet anders dan haar natuurlijke en pure schoonheid opmerken. Zodoende publiceerde hij enkele foto's van het jonge meisje op sociale media, foto's waarin Rita tegelijkertijd een diepe en fascinerende blik heeft, en van daaruit begon de vooruitgang.

Rita Gaviola/Instagram

Rita Gaviola/Instagram

Opmerkingen van waarderingen bij de foto's van de fotograaf arriveerden dagelijks en de gebruikers, naast haar te prijzen voor haar schoonheid, deden er alles aan om haar te helpen uit haar situatie van armoede te komen. Verschillende beroemdheden kwamen in actie en het verhaal zorgde voor veel opschudding. Rita was een bekend persoon aan het worden en het moeilijke leven dat ze tot dan toe had geleid, begon al een herinnering te worden.

Mantan Karyawan/Youtube

Mantan Karyawan/Youtube

Fans en volgers op sociale media zijn vermenigvuldigd, waardoor ze een echte influencer is geworden. Haar bekendheid leidde er ook toe dat ze werd aangenomen voor verschillende klussen als model bij belangrijke bedrijven. Haar prioriteit lijkt echter het voltooien van haar opleiding te zijn, om haar droom om lerares te worden na te jagen. Als iemand die in extreme armoede heeft geleefd, wil ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat steeds minder kinderen en tieners in haar gemeenschap in haar vroegere toestand verkeren. We hopen dat het zo zal zijn; en we kunnen wel constateren dat sprookjes en realiteiten soms hetzelfde zijn!

Advertisement