De harpij: een vogel die zo groot is dat iedereen vindt dat hij lijkt op iemand die een grappig kostuum draagt - BekijkDezeVideo.nl
x
De harpij: een vogel die zo groot is…
Hij vindt een portemonnee op straat en geeft die zonder aarzeling terug, ook al heeft hij veel schulden en zit hij zonder werk Een schoonmaakster zegt waar het op staat tegen haar wrede baas voordat ze met pensioen gaat: “Je bent niet beter dan ik.”

De harpij: een vogel die zo groot is dat iedereen vindt dat hij lijkt op iemand die een grappig kostuum draagt

11 Mei 2021 • Door Janine
1.237
Advertisement

Als we het woord “harpij” lezen, kan ons brein alleen maar afdwalen naar die periode waarin we gepassioneerd waren door Griekse legendes en mythen: met de harpij identificeerden we ongetwijfeld dat mythologische wezen dat voor de helft werd gekenmerkt door menselijke, en de andere helft door aviaire eigenschappen, oftewel vergelijkbaar met die van een vogel, een roofvogel. Wezens die in werkelijkheid geen vergelijking hebben, maar die echter op afstand kunnen worden getraceerd in deze prachtige roofvogel die in de Natuur een majestueus figuur slaat.

via: PBS Nature

Het wordt een "harpij-arend” genoemd en is praktisch een van de grootste roofvogels die in de Natuur te bewonderen zijn; typisch voor de regenwouden, kunnen de harpij-arenden een spanwijdte bereiken van ongeveer 224 centimeter, terwijl hun gewicht varieert van 3,8 tot 9 kilogram: een werkelijk indrukwekkend gewicht, onmogelijk om niet op te merken!

foto: Pixabay

Er zijn over het algemeen twee soorten harpij-arenden: de Amerikaanse en de Nieuw-Guinese, beide helaas met uitsterven bedreigd, mede door het onverbiddelijke proces van ontbossing in het Amazonegebied: bedenk dat er vandaag de dag nog maar ongeveer 50.000 exemplaren in leven zijn!

Harpijen zijn zeer gevreesde roofvogels in de regenwouden, vanwege hun roofzuchtige karakter: ze geven de voorkeur aan luiaards, apen, kleinere vogels, maar ook stekelvarkens en diverse slangen!

Advertisement

Ook zijn roofzuchtige eigenschappen kunnen niet anders dan opmerkelijk zijn: om op zijn prooi te jagen, gebruikt de harpij zijn klauwen die tot 10 centimeter lang kunnen worden, een grootte die vergelijkbaar is met die van grizzlyberen en hun slagtanden: het is beter om de nabijheid van deze roofvogel niet te licht op te vatten, hij heeft alles in zich om heel, heel gevaarlijk te zijn!

Maar maak je geen zorgen, mensen behoren zeker niet tot de favoriete prooien van de harpij!

Tegenwoordig komen harpij-arenden uitsluitend voor in de Braziliaanse regenwouden, hoewel sommige exemplaren ook zijn waargenomen in gebieden in Mexico, Midden-Amerika en delen van Zuid-Amerika, zelfs verder naar beneden dan Brazilië en het Amazoneregenwoud. Een werkelijk unieke roofvogel die echter in zijn uiterlijk zijn meest eigenaardige eigenschap bezit...

Omdat in alle opzichten, en voor een minder ervaren en geoefend oog, de volwassen harpij, gezien zijn grote omvang en zijn zeer imposante uiterlijk, kan lijken op een mens die een grappig vogelkostuum draagt: een detail waar velen op hebben gewezen dat een nauw contact in ieder geval niet meer zo beangstigend maakt als het misschien lijkt!

Advertisement

Een werkelijk unieke roofvogel, vind je ook niet?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt