Eén van de tweeling is veganistisch, de andere is vleesetend: hun lichaam reageert verschillend op de twee diëten

Janine image
door Janine

26 December 2021

Eén van de tweeling is veganistisch, de andere is vleesetend: hun lichaam reageert verschillend op de twee diëten
Advertisement

Is een veganistisch dieet volgen, dus vlees, zuivelproducten en elk ander product van dierlijke oorsprong elimineren, goed voor ons lichaam of niet? Dit is de vraag van de eeuw, waar steeds meer geleerden een antwoord op proberen te geven. Er zijn echter geen zekere antwoorden omdat niet iedereen hetzelfde reageert op de assimilatie van bepaalde voedingsmiddelen. Om bij te dragen aan de wetenschap en te proberen een antwoord te geven dat verbonden is aan betrouwbaardere resultaten, besloot de tweeling Turner zichzelf te testen met een experiment waarin ze de effecten testten van de twee soorten voeding, veganistisch en vleesetend. Omdat ze identiek zijn, werd het experiment nauwkeuriger dan ooit.

Wat waren de resultaten na 12 weken "dieet"?

via Youtube / BBC Reel

Advertisement

Hugo en Ross Turner zijn een identieke tweeling: Hugo is veganist geworden, terwijl Ross een dieet op basis van vlees heeft gevolgd. Een zeer interessant experiment waarbij de twee steeds regelmatig aan lichaamsbeweging hebben gedaan. Het lijdt geen twijfel dat de twee zeer goed getrainde atleten zijn. Het experiment duurde 12 weken en werd gevolgd door King's College in Londen, waar een team van onderzoekers het experiment uitvoerde.

"We wilden het homozygote tweelingmodel gebruiken om de effecten van verschillende diëten en dezelfde training te testen, en kijken hoe deze individuen reageren op verschillende soorten voedsel", legt professor Tim Spector uit, epidemioloog aan King's College die het onderzoek leidde.

Advertisement

Wat waren de resultaten van het onderzoek? Tussen de twee diëten kan niet worden gezegd dat er een drastisch verschil is in resultaten, maar het veganistische dieet heeft zeker enkele verbeteringen aan het organisme laten zien. Ten eerste ervoer Hugo, nadat hij vlees en producten van dierlijke oorsprong, dus ook eieren en zuivelproducten, volledig had geëlimineerd, een scherpe daling van het cholesterolgehalte en een sterke weerstand tegen diabetes type 2. Zijn bacteriële flora daarentegen was aangetast door dit veganistische dieet, dat tot verarming heeft geleid.

Zijn broer, Ross, had daarentegen geen darmproblemen, maar hij had wel meer duidelijke pieken en dalen in energie gedurende de dag, evenals een toename van cholesterol en vetgehalte in het bloed.

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Kortom, er zijn geen alomvattende antwoorden die alle twijfels over welk dieet het beste is wegnemen, maar dit experiment lijkt een prima startpunt om dit verder te onderzoeken.

Advertisement