"Ik ontdekte dat mijn schoonmoeder zonder toestemming mijn huis binnenkwam: moet ik haar aangeven?"

Janine image
door Janine

22 Mei 2024

Advertisement

Hoe vaak hebben we niet verhalen gehoord of moeilijke situaties met schoonfamilie aan den lijve ondervonden. Het zijn ongetwijfeld belangrijke mensen, ze kunnen in veel gevallen een echte hulp zijn, maar we weten ook dat er momenten zijn waarop de relatie met hen stukloopt en er min of meer ernstige problemen ontstaan. 

Ook in het geval van het verhaal dat we je nu gaan vertellen, had een vrouw een slechte ervaring met haar schoonmoeder. We zullen in detail uitleggen wat er gebeurde.

Advertisement

Relatie tussen schoondochter en schoonmoeder

George Milton/Pexels

Schoondochter en schoonmoeder: twee rollen die om verschillende redenen vaak met elkaar in conflict zijn. Karakter, temperament, uiteenlopende ideeën, jaloezie en nog veel meer kunnen aanleiding geven tot min of meer serieuze ruzies. Sommige daarvan kunnen snel worden opgelost, andere daarentegen kunnen diepe en onherstelbare scheuren veroorzaken die de relatie voorgoed zouden kunnen beschadigen. Het verhaal in kwestie kwam voort uit een gebaar dat veel mensen maken, maar dat in dit geval tot ernstige gevolgen leidde. 

Een vrouw vertelde wat haar overkwam met haar schoonmoeder sinds zij de huissleutels van haar zoon en schoondochter heeft gekregen. Velen van ons zullen zich wel eens in de situatie hebben bevonden dat ze een extra set sleutels aan ouders of schoonouders hebben gegeven. Dit is een “schenking” waar je geen misbruik van mag maken. Beslissen om de sleutels van het huis aan een naast familielid te geven, betekent dat je op de een of andere manier de zekerheid wilt hebben dat, in het geval van problemen of onvoorziene gebeurtenissen, iemand gemakkelijk toegang kan krijgen, zonder dat er tussenkomst van buitenaf nodig is. Denk bijvoorbeeld aan wanneer we op vakantie zijn, of in andere positieve, maar ook minder positieve situaties. 

Het geven van de huissleutels betekent echter niet dat je anderen toestemming geeft om naar binnen te gaan wanneer zij dat willen, en binnen het huis te doen wat zij willen. In deze gevallen moet om toestemming worden gevraagd.

Advertisement

Wanneer een gevoel werkelijkheid blijkt te zijn...

Pickpik

In het verhaal op Reddit waar we het over hebben, gebeurde het tegenovergestelde. “Sinds we mijn schoonouders de sleutels hebben gegeven, hebben mijn man en ik gemerkt dat dingen in huis niet zijn waar we ze hebben achtergelaten - onthulde de auteur van de post - We gaan heel vroeg naar ons werk, daarom overtuigde ik mezelf ervan dat het vermoeidheid was die deze verkeerde perceptie veroorzaakte. Toch had ik constant het gevoel dat er iemand het huis binnen was geweest terwijl we weg waren". 

Een gevoel dat waar bleek te zijn, want het was inderdaad de schoonmoeder die in en uitliep terwijl beide eigenaren aan het werk waren. "We ontdekten dat mijn schoonmoeder via de achterdeur binnenkwam, ons huis schoonmaakte en dingen verschoof" - schreef de vrouw opnieuw. De vermoedens bleken waar te zijn en ze moesten haar er dus mee confronteren.

Ze kwam niet alleen binnen om schoon te maken, maar verplaatste ook voorwerpen en rangschikte ze zoals ze wilde, opende meubels, kledingkasten en trok de kleren en sieraden van haar schoondochter aan, wat ze door de beelden van de camera's konden zien. Hoe moesten ze zich gedragen tegenover haar, toen ze haar betrapt hadden?

Hoe konden ze de situatie oplossen?

Teona Swift/Pexels

Omdat ze niet wist wat ze moest doen om niet te overdrijven en de situatie niet nog erger te maken, heeft de auteur van het bericht de gebruikers om advies gevraagd. Ze adviseerden haar niet alleen om de sloten te vervangen - wat het stel al had overwogen - maar ook om extra camera's te installeren om de ingangen, de buiten- en binnenruimtes te bewaken en misschien zelfs om een inbraakalarm te installeren. Kortom, allemaal maatregelen die hen een comfortabeler gevoel zouden hebben gegeven en verdere ‘invallen’ zouden hebben voorkomen.

Wat een eventuele aanklacht betreft, mocht de schoonmoeder zich opnieuw onjuist gedragen, was het advies om af te zien van zulke maatregelen om het nog niet erger te maken. Wat vind je hiervan?

Advertisement