Ouders besluiten hun 12-jarige dochter een contract te laten ondertekenen over het gebruik van haar mobiele telefoon

Janine image
door Janine

27 Oktober 2023

Ouders besluiten hun 12-jarige dochter een contract te laten ondertekenen over het gebruik van haar mobiele telefoon
Advertisement

Het opvoeden van een kind vergt opofferingen, toewijding en onvoorwaardelijke liefde: je moet onder alle omstandigheden aan de zijde van je kroost staan. Een band tussen ouders en kinderen die een leven lang duurt en elke dag sterker wordt. Maar dat is niet altijd het geval.

Soms kunnen bepaalde ouderlijke keuzes die als “bedenkelijk” kunnen worden gedefinieerd, ertoe leiden dat een kind zich van zijn familie verwijdert: vandaag willen we met je praten over een merkwaardig verhaal dat veel discussie heeft veroorzaakt.

Advertisement

Twee zeer... ongeruste ouders?

Twee zeer... ongeruste ouders?

Freepik - Not the actual photo

Het moeilijkste deel van het opvoeden van een kind is niet zozeer het voeden ervan of het zorgen voor wat in feite zijn primaire behoeften zijn: het zijn de opvoeding en het respect voor de persoonlijkheid van het kind die een veel moeilijkere taak zijn.

Natuurlijk is het juist om grenzen en regels vast te stellen en je ideologieën te laten respecteren, maar dit moet altijd worden uitgelegd door middel van correcte communicatie en mag nooit worden opgelegd. Het gebruik van fysiek geweld wordt natuurlijk afgeraden en is beslist niet erg functioneel voor educatieve doeleinden, maar vaak hebben we te maken met een ander soort mishandeling: de psychologische.

In feite realiseren veel mensen zich niet hoe belastend bepaalde uitdrukkingen, sommige benoemingen of scheldwoorden kunnen zijn, hoe ze in staat zijn een jonge geest diep te kwetsen tijdens de kindertijd en de pubertijd… maar soms zijn zelfs aangenomen gedragen in staat om een individu te destabiliseren. Een journalist, Juan Miguel Carzolio, wilde een bijzondere post op een sociaal netwerk melden zonder zijn verontwaardiging te verbergen, laten we het samen bekijken.

Advertisement

Het gedrukte contract en de reacties op sociale media

Op de foto zie je het “contract” dat is opgesteld door de ouders van het meisje (12 jaar oud) met als doel het gebruik van de mobiele telefoon die ze binnenkort krijgt te reguleren. Allereerst onderstreept het stel dat het apparaat hun eigendom is en dat zij degenen zijn die de internetrekening en de kosten van de telefoonmaatschappij betalen.

Dan gaan we verder met het gedeelte van het document over de installatie van applicaties en het gebruik van sociale netwerken: “je zult geen enkele applicatie kunnen downloaden zonder eerst onze toestemming te krijgen, je zult ons al je wachtwoorden moeten verstrekken en je moet het ons meteen laten weten als je vreemde berichten ontvangt van iemand. Ook mag je in de virtuele wereld nooit iemand pijn doen of beledigen." Dit zijn grofweg enkele van de meest opvallende punten van het contract. Maar dat is nog niet alles.

Sommige richtlijnen definiëren zelfs het gebruik van mobiele telefoons: "op school en tijdens de maaltijden mag je er geen gebruik van maken en dit geldt voor elk elektronisch apparaat, je moet het 's nachts in een andere kamer neerleggen dan waar je slaapt ". Ten slotte wordt op het door de ouders ondertekende document duidelijk gemaakt dat het overtreden van een regel zal leiden tot de tijdelijke inbeslagname van het apparaat; bij herhaling zal het apparaat definitief worden afgepakt.

De post veroorzaakte verschillende controverses: velen definieerden de verwachting om de inhoud van de mobiele telefoon te bekijken als een schending van de privacy van het meisje, en vonden de meeste strikte regels buitensporig. Maar anderen hebben de “contractclausules” in plaats daarvan als eerlijk beschouwd, omdat ze in feite allemaal bedoeld zijn om het meisje te beschermen in de virtuele wereld, die steeds verraderlijker wordt. Wat denk jij ervan?

Advertisement