Als kind werd hij berispt om zijn “gekrabbel”: nu heeft hij contracten met Nike en Pixar​

Janine image
door Janine

03 December 2023

Als kind werd hij berispt om zijn “gekrabbel”: nu heeft hij contracten met Nike en Pixar​
Advertisement

Als we klein zijn, tijdens onze kindertijd, komen we allemaal in aanraking met verf, kleurpotloden en stiften. Kortom, tekeningen maken, spelen met kleuren, krabbelen op papier: kinderen proberen allemaal deze recreatieve activiteit, op school of onder begeleiding van hun ouders. Er zijn echter mensen die onmiddellijk blijk geven van een aangeboren talent voor kunst.

Zoals de hoofdpersoon uit dit verhaal wiens tekentalent iedereen sprakeloos maakte, zelfs grote merken als Pixar en Nike. Maar zo was het niet altijd: de kleine Joe werd berispt lang voordat iemand zijn capaciteiten waardeerde.

Het verhaal van wonderkind Joe Whale

Het verhaal van wonderkind Joe Whale

@TheJoeWhale/Twitter

Zijn naam is Joe Whale, een Britse jongen van 13 jaar oud. Maar zijn ongelooflijke verhaal begon een paar jaar geleden, toen hij nog maar 9 jaar oud was. Maar laten we nog een stapje terug doen.

Joe heeft van jongs af aan altijd blijk gegeven van sterke artistieke vaardigheden: hij begon met schilderen en tekenen toen hij nog maar 3 jaar oud was. Toen hij echter naar school ging, werd de situatie moeilijk voor de jongen: de leraren verweten hem vaak dat hij snel afgeleid was en tijdens de lessen de voorkeur gaf aan tekenen.

De ouders werden op de hoogte gesteld voor het gedrag van het kind door de school, die hem als ongedisciplineerd had bestempeld. Maar het stel begreep dat er veel meer achter de “krabbels” van die zoon zat: in plaats van hem te berispen en te proberen hem over te halen te stoppen met tekenen, stuurden ze hem naar een kunstacademie. Hier was het leven van de jongen voorbestemd om voor altijd te veranderen.

Advertisement

Zijn successen en plannen voor de toekomst

Zijn successen en plannen voor de toekomst

@thejoewhale/Instagram

Dankzij die kunstcursus werd Joe namelijk opgemerkt door zijn lerares en werden zijn mooiste werken online op haar sociale netwerken gepubliceerd, totdat op een dag het ondenkbare gebeurde: iemand wilde een opdracht geven aan de jonge jongen. Het was een restaurant in Engeland, in Shrewsbury, de eigenaar van het restaurant wilde dat de 9-jarige jongen een hele witte muur zou versieren met zijn tekeningen!

Na 12 uur werken had het kind een muurschildering voltooid en een echt artistiek werk gecreëerd. De specialiteit van de jongen is "Doodles", oftewel “droedelen”, waarvan de bijzonderheid ligt in eenvoudige en zeer creatieve krabbelsn: Joe "animeert" voedsel, buitenaardse wezens en andere kleine wezens met zijn stift en over het algemeen zijn zijn schilderijen en tekeningen in wit en zwart. De populariteit van het kind groeide met hem mee, zo mogelijk zelfs meer dan hij.

Prins William en Kate Middleton waren onder de indruk van de jongen en gaven hem in 2020 de opdracht een canvas te beschilderen dat de driedaagse tocht met de koninklijke trein voorstelde! Een enorme eer, die werd gevolgd door nog veel meer succes.

De motiverende woorden van het wonderkind

De motiverende woorden van het wonderkind

@thejoewhale/Instagram

Slechts een paar jaar later nam het beroemde schoenenbedrijf Nike contact met hem op voor een samenwerking: Joe en zijn vader hadden een paar schoenen van het bekende merk met Doodles gepersonaliseerd en het resultaat had de Amerikaanse reus in vervoering gebracht.

Zo werden er schoenen geproduceerd met de unieke stijl van de jongen, en dat is nog niet alles. Een andere belangrijke naam stond klaar om te verschijnen in het leven van de inmiddels puber Joe: Pixar! De grote animatiestudio wilde absoluut samen met zijn vriend iets kunnen ontwikkelen en al die kleine wezens die tot nu toe alleen op papier, canvas en stof aanwezig waren, tot leven op het scherm kunnen brengen.

The Doodle Boy (zoals de jongen wordt genoemd) werkte vervolgens samen met andere belangrijke kledingmerken en betrad de wereld van webgames, en publiceerde ook zijn eigen kleurboek. “In de kunstwereld bestaat er geen concept van goed of fout, alleen interpretatie en vrijheid van meningsuiting”, onthulde Joe.

Ten slotte voegde hij eraan toe: "Wat mij het gelukkigst maakt, is dat ik kan realiseren wat ik me voorstel, en leven kan geven aan alles om mij heen, maar op mijn eigen manier". Een prachtig verhaal waar we kunnen leren over het volgen van je passies. Wat vind jij ervan?

Advertisement