Spanning tussen eigenaar en huurder: "hij laat mij de oplader voor elektrische auto's niet gebruiken, is dat juist?”

Janine image
door Janine

19 Mei 2024

Advertisement

In verschillende situaties kunnen misverstanden tussen huurders en huiseigenaren spanningen veroorzaken die mogelijk tot een complexer conflict kunnen leiden, vooral als het gaat om veranderingen in de structuur van de woning, zoals bijvoorbeeld de installatie van een elektrisch laadstation voor voertuigen.

Advertisement

Wat is er precies gebeurd?

Freepik

Een huurder in Duitsland had een conflict met de huiseigenaar over het gebruik van een oplader voor elektrische voertuigen. De eigenaar stuurde namelijk een brief naar de huurder waarin hij het gebruik van deze oplader verbood, daarbij verwijzend naar klachten van andere bewoners en dreigde met strafrechtelijke gevolgen als het gebruik ervan niet zou worden stopgezet. De huurovereenkomst verbood het gebruik van een dergelijk apparaat echter niet expliciet.

De situatie leidde tot een reeks reacties op Reddit, waar gebruikers mogelijke juridische stappen bespraken die de huurder kon ondernemen. Sommigen stelden voor om opheldering te vragen aan de eigenaar, anderen noemden een Duitse wet uit 2020 die de eigenaar zou kunnen dwingen de installatie en het gebruik van een dergelijk laadstation toe te staan.

De kwestie roept belangrijke vragen op over de rechten van huurders en de beschikbaarheid van adequate infrastructuur om een ​​duurzame levensstijl mogelijk te maken, zoals het gebruik van elektrische voertuigen.

Advertisement

Hoeveel kost het opladen van elektrische voertuigen?

Freepik

Het opladen van elektrische voertuigen brengt een energieverbruik met zich mee dat varieert afhankelijk van de capaciteit van de accu van het voertuig en de efficiëntie van de gebruikte lader. Normaal gesproken heeft een gemiddeld elektrisch voertuig met een batterij van 60 kilowattuur (kWh) ongeveer 60 kWh nodig om volledig op te laden, wat een bereik van ongeveer 320 - 400 km kan opleveren. Het daadwerkelijke verbruik tijdens het opladen kan variëren afhankelijk van het gebruikte type laadstation.

Thuislaadstations van niveau 1, die werken op een standaard huishoudelijk stopcontact van 120 volt, laden langzamer op en kunnen een hele nacht nodig hebben om een ​​voertuig volledig op te laden. Laadstations van niveau 2, die werken op 240 volt, zijn daarentegen sneller en kunnen hetzelfde type batterij in ongeveer 4 tot 6 uur opladen. Er bestaan ook niveau 3 snellaadstations of superlaadstations, die in slechts 20 - 30 minuten tot 80% van de batterijcapaciteit kunnen opladen, maar deze zijn over het algemeen duurder qua energieverbruik per tijdseenheid.

Het verhaal van de huurder in Duitsland die weerstand ondervond van zijn huisbaas vanwege het gebruik van een oplader voor elektrische voertuigen weerspiegelt een bredere kwestie die te maken heeft met de spanning tussen de vooruitgang in de richting van duurzamere huisvestingsoplossingen en de beperkingen die worden opgelegd door bepaalde regelgeving of individuele beslissingen van huiseigenaren. Wat denk jij ervan?

Advertisement