Oma staat erop om op haar kleindochter te passen: “ze heeft het aangeboden, maar ze wil er geld voor hebben”

Janine image
door Janine

07 Juni 2024

Advertisement

De komst van een baby in het gezin is een absolute vreugde en het is normaal dat grootouders er samen met de ouders voor willen zorgen. Genieten van de nieuwkomer is de droom van alle grootouders en hun tussenkomst is in veel gevallen een grote hulp, maar er zijn ook situaties waarin de grenzen van opdringerigheid ver worden overschreden.

Dat is het geval in het verhaal in kwestie, waar een vrouw in moeilijkheden kwam omdat haar moeder aandring om voor haar kleindochter te zorgen. Maar laten we het beter uitleggen.

Advertisement

Een verzoek dat buitensporig wordt geacht...

Het verhaal wordt verteld in een post op Reddit en gaat over een vrouw die een paar maanden geleden moeder is geworden en de oma van haar kind, haar moeder. "Ik heb mijn dochter een paar maanden gekregen en ik moet binnenkort weer aan het werk”, luidt de post, "Mijn moeder heeft me sinds ik zwanger ben verteld dat ze voor mijn dochter wil zorgen als ik weer aan het werk ben, en ze zou graag een financiële bijdrage willen. Ze zegt dat het aardig van me zou zijn. Ze vraagt al zolang ik me kan herinneren mensen om geld", vervolgt ze, "ze vraagt iedereen om haar te helpen rond te komen, ook mij en mijn jongere broer. Ik deed alsof ik van niets wist, maar toen ze me om geld vroeg om voor haar kleindochter te zorgen, kon ik het niet laten: mijn dochter is geen bron van geld voor haar". 

De “eis” van de grootmoeder gaf daarom aanleiding tot onenigheid en slechte tolerantie in de familie. Het grootste probleem was niet het aanbod om voor de kleindochter te zorgen, maar het aandringen op betaling. En hoewel het waar is dat je geen misbruik moet maken van de vriendelijkheid van grootouders en hun tijd zonder er iets voor terug te doen, is het net zo waar dat je een kleinkind niet moet zien als een kans om geld te verdienen. In dit geval was dat wel het geval, maar toen de vrouw besloot dat haar dochter naar de crèche zou gaan, nam de zaak een andere wending.

Advertisement

Nee tegen de oppas? Deze oma deed een nieuwe poging...

Polina Tankilevitch/Pexels

“Toen ik mijn moeder vertelde dat we de kleine liever naar de crèche stuurden, stemde ze schoorvoetend toe -  vervolgt de schrijfster van het bericht - Verrassing op de dag vòòr het begin van de crèche: mijn moeder solliciteerde om te gaan werken in de instelling waar mijn dochter naartoe gaat. Naast het feit dat ze altijd om geld vraagt, kan ze gewoon de controle niet uit handen geven en dit maakte me sprakeloos, ik had niet de moed om dit tegen haar te zeggen”. 

Gebruikers reageerden op het verzoek om steun van deze moeder, en terwijl sommigen haar adviseerden om met de directeur van het kinderdagverblijf te praten om hem te vragen de oma van de kleine niet toe te laten, stelden anderen voor om te beginnen met minder informatie te geven over de keuzes met betrekking tot het meisje.

Praten met de ouders en grootouders van je kinderen is normaal, maar als het de bedoeling is om de beslissingen van anderen te controleren, is het raadzaam om sommige dingen voor jezelf te houden en te voorkomen dat je iedereen overal bij betrekt.

De rol van de grootouders

Oană Andrei/Pexels

Grootouders zijn een essentiële steunpilaar voor gezinnen, ze zijn belangrijk voor ouders en kleinkinderen en vertegenwoordigen een ver verleden en een bron van wijsheid. Maar net als iedereen zijn het mensen en kunnen ze sterke en zwakke punten hebben. In dit geval was de oma enigszins overheersend ten opzichte van de ouders van de baby en dit veroorzaakte problemen. Geen enkele ouder zou er ooit aan denken om een ​​grootvader of grootmoeder uit te sluiten van het leven van hun kleinkind, maar soms wordt het opleggen van grenzen aan de privacy en het wederzijdse welzijn noodzakelijk.

In dit geval was dat zo en was het voor iedereen beter om even “afstand” te nemen van de grootmoeder. Heb jij je ooit in een soortgelijke situatie bevonden? Hoe reageerde je en wat zou je deze moeder aanraden?

Source:

Reddit

Advertisement