Deze oude mozaïeken werden gered van een overstroming: de mozaïeken zijn na 2000 jaar nog in opperbeste staat! - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze oude mozaïeken werden gered van…
Je hebt geen idee wat dit object zou kunnen zijn, totdat je de binnenkant ziet! Kalmerende pot: zo maak je dit essentiële hulpmiddel voor ouders!

Deze oude mozaïeken werden gered van een overstroming: de mozaïeken zijn na 2000 jaar nog in opperbeste staat!

Door Sarah Nichele
12.001
Advertisement

In de hedendaagse stad Gaziantep in het zuiden van Turkije werd een uitzonderlijke vondst gedaan: deze drie ongelooflijk goed bewaarde mozaïekwerken dateren van de Griekse oudheid. De mozaïeken werden in de 2e eeuw v.Chr. gemaakt toen de stad nog Zeugma nog bestond. 

De bijzondere werken werden op het nippertje gered van een overstroming die in het gebied dreigde. Archeologen hebben gelukkig op tijd ingegrepen en de archeologische kunstwerken konden worden gered.

De archeologen, onder leiding van professor Kutalmış Görkay, waren verbaasd over de ongelooflijk goede staat waarin de mozaïekwerken zich bevonden.

De mozaïeken maakten deel uit van de decoratie van een woning: de gezichten die werden afgebeeld behoorden tot Griekse mythologische personages.

Advertisement

Het fascinerende van deze mozaïekwerken is dat ze de vruchten zijn van de verbeelding van de eigenaar van het huis: de ontwerpen werden gekozen uit een catalogus.

Toen er een overstroming dreigde, werd er geen moment getwijfeld en werden er opgravingen gestart in het gebied:

De stad Zeugma was ooit een fundamenteel cultureel en economisch centrum voor de Griekse en Romeinse beschaving: de oorspronkelijke naam van de stad was Seleucia en de stad werd door de Romeinen Zeugma gedoopt.

Onder onze voeten bevinden zich wellicht nog veel meer onontdekte schatten. Door het tentoonstellen van dergelijke vondsten, kunnen we een beetje van onze oorsprong leren!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt