Een klant beledigt de cassiere door hem "gehandicapt" te noemen: de reacties van de klanten

Janine

20 September 2017

Een klant beledigt de cassiere door hem
Advertisement

Ondanks de strijd die de afgelopen decennia is gevoerd, kunnen we nog steeds niet zeggen dat de belemmeringen die gehandicapten ondervinden volledig verwijderd zijn. En we hebben het niet alleen over de architectonische belemmeringen die de fysieke beweging in de weg staan van mensen met verschillende motorische vaardigheden, maar ook mentale beperkingen die mensen met een handicap ervaren alsof ze "anders" zijn en hun recht op een waardig leven beperkt zien.

De werkomgeving is een voorbeeld waarin de vooroordelen duidelijk te merken zijn, en het sociale experiment dat we je laten zien wil op dat front een onderzoek doen.

Advertisement

De situatie is eenvoudig: we bevinden ons aan de kassa van een kleine supermarkt; terwijl een vrouw op het punt staat te betalen, roept de cassiere haar collega met het syndroom van Down om haar te vervangen, wat een afschuwelijke reactie van de klant teweegbrengt.

In werkelijkheid is deze laatste een actrice (een actrice met stalen zenuwen en heel overtuigend), en de bedoeling is om te zien hoeveel klanten er eigenlijk voor kiezen te reageren op dit walgelijke gedrag.

In het eerste experiment is de reactie redelijk goed (en is een applaus waard), maar de situatie verandert radicaal in de twee opvolgende gevallen. Vooral wanneer de klant beweert dat het volgens haar niet juist is dat ze aan de kassa geholpen wordt door een "gehandicapte" en ze geholpen wil worden door een "normaal" persoon, komen de mensen in de rij tegen haar op, met minachtende opmerkingen.

De situatie eindigt met het prachtige moment  waarin de vrouwen de jongen omhelzen en troosten en hem aanmoedigen zich niets van de schandelijke woorden van de vrouw aan te trekken.

Advertisement

Ook al is het filmpje in het spaans en we misschien niet alle woorden begrijpen, de emoties van de mensen zijn duidelijk zichtbaar en zet ons tot nadenken: hoevelen van ons zouden daadwerkelijk bereid zijn om in een dergelijke situatie te handelen?

Hoe gaat onze maatschappij echt om met mensen met een handicap?

Veel kijkplezier.

Advertisement