Er zijn 5 redenen waarom het verkeerd is om kinderen cadeaus te geven als ze op school een goed cijfer halen

Janine image
door Janine

29 Oktober 2018

Er zijn 5 redenen waarom het verkeerd is om kinderen cadeaus te geven als ze op school een goed cijfer halen
Advertisement

Hoeveel ouders vinden het goed om iets te geven aan hun kinderen na het behalen van een goed cijfer op school? Vele. Volgens experts is het contraproductief om de inzet van het kind met iets materieels af te dwingen: er zijn minstens vijf redenen waarom het geven van geschenken aan kinderen om goed te presteren op school een praktijk is die moet worden vermeden. Er is een veel effectiever en zeer bemoedigend alternatief waardoor kinderen niet verward raken.

via guiainfantil.com

Advertisement
pi

pi

Volgens experts is het geven van cadeaus voor schoolprestaties niet iets positiefs: op deze manier begrijpen ze niet dat het hebben van goede resultaten deel uitmaakt van hun verantwoordelijkheden. Er zijn veel andere dingen die kinderen doen en waarvoor geen kado is: gewoon omdat het iets is dat naar verwachting zal worden gedaan zonder enige beloning: ook het succes op school is onafhankelijk van de aanwezigheid van een beloning.

Er zijn 5 andere goede redenen waarom deze praktijk ontoereikend is:

  1. Het motiveert hen niet echt: in het echte leven is er geen kado voor het uitvoeren van een verplichting of een verantwoordelijkheid. Door ze met kado's te prijzen om op school goed te zijn, krijgen ze een vertekend beeld van wat het functioneren in de echte wereld is.
  2. Het maakt ze materialistisch: de kinderen van vandaag hebben al duizend redenen om materialistisch te worden: er is geen ruimte meer voor verbeelding, dromen en ervaringen. Waarom zou je ze steeds meer laten wennen om altijd iets materieels te ontvangen?
  3. Het maakt hen gefrustreerd: het is niet gezegd dat een kind goed is op school en de oorzaken hangen misschien niet alleen van hem af. Alleen al het beloven van een beloning om bepaalde resultaten te bereiken, kan hem ongelukkig en gefrustreerd maken.
  4. Ze begrijpen de betekenis van school niet: school is een soort voorbereiding voor de volwassenen wereld, waar kinderen leren omgaan met tijd, stress en verantwoordelijkheden. De beloning voor een goed cijfer is het cijfer zelf, geen speelgoed dat er niets mee te maken heeft.
  5. Het maakt ze onverantwoordelijk: opletten in de klas, veel moeite doen om een taak uit te voeren, hoort bij wat een student doet. Ze hebben het volste recht op de juiste ondersteuning in geval van nood, maar er is geen reden waarom ze een geschenk zouden ontvangen om verantwoordelijk te zijn.

Dus, wat te doen als het kind het goed doet op school? Er moet zeker iets gedaan worden, zelfs de deskundigen zijn het erover eens. Het is goed om hem te feliciteren en hem te motiveren om dat succes in de toekomst opnieuw te herhalen: maar niet met materiële geschenken, om alle hierboven genoemde redenen. Het is veel beter om een ervaring te delen met het hele gezin. Een voorbeeld? Een gezellige avond in de bioscoop; het zal het kind meer bijblijven dan speelgoed dat het al snel zat zal worden.

Advertisement