8 situaties waarin je moet leren zeggen "Bemoei je met je eigen zaken"

Janine image
door Janine

23 Oktober 2018

8 situaties waarin je moet leren zeggen "Bemoei je met je eigen zaken"
Advertisement

We worden vaak bestookt met vragen en oordelen over wat we wel of niet doen, en over de keuzes die we maken, waardoor we ons verplicht voelen om alles te beantwoorden en uit te leggen. Het is absoluut niet nodig om dit alles te doen, we zouden juist in gedachten moeten houden dat "de wereld mooi is omdat het gevarieerd is" en dat niemand ergens iets mee te maken heeft. Hier zijn 8 dingen die we aan niemand hoeven uit te leggen.

Advertisement
8 situaties waarin je moet leren zeggen "Bemoei je met je eigen zaken" - 1

• 1. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten en niemand heeft het recht om deze te beoordelen, alleen omdat zij anderen hebben. In deze gevallen kan er geen onderscheid worden gemaakt tussen goed en kwaad. Als het werk, het gezin of je passies op de eerste plaats staan, is het het belangrijkste om gelukkig te zijn met wat je doet.
• 2. We leven in een tegenstrijdige samenleving, waarin als je alleen wilt zijn, je verteld wordt dat het triest en naar is. Alleen willen zijn is fysiologisch en normaal, net als met iemand willen zijn. Er is daarom geen reden om je te rechtvaardigen voor de gemaakte keuze.
• 3. Ook met betrekking tot de sentimentele sfeer, zullen we onszelf altijd tegengestelde dingen horen zeggen. Als je een leven lang één persoon hebt, zul je horen dat het beter is om wat ervaring te hebben; als je in plaats daarvan single en vrij bent, word je als iets weinig goeds bestempeld. Het advies is altijd hetzelfde: het leven is van jou en niemand heeft daar iets over te zeggen, zolang je anderen maar respecteert.

Advertisement
8 situaties waarin je moet leren zeggen "Bemoei je met je eigen zaken" - 2

• 4. Geef nooit uitleg over je fysieke verschijning: iedereen is wat hij is of wil zijn, zonder rekening te houden met de opmerkingen van anderen, beïnvloed door de schoonheidsidealen die worden opgelegd door onze samenleving.
• 5. Hetzelfde geldt voor het soort voeding. Gezond of niet, vegetarisch of veganistisch, iedereen moet zich vrij voelen om te kiezen wat hij wil, zonder te oordelen over anderen.
• 6. Als je besluit om iemand om persoonlijke redenen niet meer te willen zien, hoef je deze om welke reden dan ook niet te rechtvaardigen.

8 situaties waarin je moet leren zeggen "Bemoei je met je eigen zaken" - 3

• 7. Ook wat betreft het type gezin dat je wilt, alleen met dieren, alleen met een partner, alleen met kinderen, hoef je geen enkele uitleg te geven.
• 8. Helaas gebeurt het te vaak dat wanneer je besluit om een bepaalde studierichting te volgen of werk te gaan doen, je verteld wordt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt en dat dit niet tot iets goeds zal leiden. Het is goed om nooit te vergeten dat het belangrijk is om te doen waar je het meest tevreden en gelukkig mee bent.

Denk eraan, niemand zal je ooit een medaille geven omdat je anderen een plezier hebt gedaan en je gedaan hebt wat ze van je verwachtten: iedereen heeft zijn eigen leven, en beslist hoe het te leven, met respect voor anderen... maar ook in totale vrijheid!

Advertisement