De 3 pijlers van de discipline volgens de Japanse cultuur - BekijkDezeVideo.nl
x
De 3 pijlers van de discipline volgens…
Ware liefde smaakt niet naar afhankelijkheid, maar naar vrijheid Word verliefd op degene die naar je kijkt alsof je een wonder bent

De 3 pijlers van de discipline volgens de Japanse cultuur

03 Februari 2019 • Door Janine
2.383
Advertisement

De westerse wereld kijkt vaak met waardering en bewondering naar de Japanse samenleving en cultuur en voor de manier waarop waarden zoals integriteit, opvoeding en plichtsbesef worden doorgegeven. Discipline is de essentiële dimensie, de basis waarop een hele levensstijl, traditie en erfgoed van Zen-monniken en oude Samurai worden gebouwd. Spreekwoordelijk zijn de Japanse efficiëntie en bedrijvigheid, naast het vermogen om op te staan en te reageren op tegenslagen.

In 1600, toen Engeland al een commerciële en koloniale macht was, was Japan nog steeds in volle feodalisme: maar slechts enkele eeuwen later werd het land van de "rijzende zon" een van de belangrijkste economieën van de planeet, een voorloper op het gebied van technologie en de industrie. Dit zijn de 3 pijlers van de Japanse opvoeding die ten grondslag liggen aan een dergelijke complexe samenleving.


De 3 pijlers van de Japanse samenleving

foto: Max Pixel

 

Organisatie. Een goede planning bespaart tijd en verbetert de effectiviteit van elke inspanning. Dit concept begint van huis uit en wordt geleidelijk overgebracht op school, werk en instellingen. Elk individu speelt zijn rol en streeft naar de beste werking van een wereldwijd systeem.

Punctualiteit. In het Japanse concept gaat dit woord veel verder dan kijken naar tijdschema's of deadlines, het gaat om je houden aan afspraken, het tonen van respect voor anderen en voor zichzelf.

Schoonmaak. Het verwijderen van vuil en wanorde staat gelijk aan het brengen van harmonie in chaos, het positief beïnvloeden van gezondheid en psychofysisch welzijn. Dit fundamentele onderdeel van het Japanse sociale weefsel is ontwikkeld volgens de zogenaamde strategieën van de 5 "S"-en, waarin elke term een specifieke waarde en betekenis aanneemt:

• Seiton: alles op zijn plaats
• Seiri: gooi weg wat nutteloos is
• Seiso: de orde en netheid van openbare en privé-plaatsen is een plicht van iedereen, volwassenen en kinderen
• Seiketsu: het schoonmaken van ruimten moet dezelfde regels hebben en voor iedereen begrijpelijk zijn
• Shitsuke: alle voorgaande stappen vertegenwoordigen een plicht die elke dag moet worden herhaald

De deugd ligt in het midden

foto: Unsplash

Vaak lijkt de Japanse benadering te streng en wordt deze door de nieuwe generaties als onderdrukkend ervaren. Zoals in de meeste gevallen ligt de sleutel tot alles in evenwicht. Kortom, waar het om gaat, is om het positieve te nemen in de oosterse concepten van discipline en respect, in een poging deze waarden met de juiste mate toe te passen.

Advertisement
foto: Unsplash
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt