Je irriteren aan het gedrag van je partner is een teken van een goede relatie, hier leggen we uit waarom

Janine

11 Maart 2019

Je irriteren aan het gedrag van je partner is een teken van een goede relatie, hier leggen we uit waarom
Advertisement

Verliefd worden is een mooie, magische fase, waarin de ander ons de persoon lijkt waar we naar op zoek waren om onze dagen mooier mee te maken; maar dan, net als alle fasen, evolueert het in de loop van de tijd naar iets anders - een diepere, meer volwassen, maar soms zo intieme relatie dat het ons stoort. Velen geloven dat op dit punt de wrijving in het paar een symptoom is van een ongemak dat het einde aankondigt; in plaats daarvan is het precies het tegenovergestelde. Dit beweert Kira Asatryan, een expert in sentimentele relaties, en ze heeft er drie redenen voor.

via time.com

Advertisement
Toa Heftiba/unsplash

Toa Heftiba/unsplash

1. Irritatie duidt op een goed gevoel van comfort in de relatie. Wanneer de relatie van het paar zich verdiept, ontstaan die aspecten die elk van de twee had weggelaten of die aan het begin van de relatie op de achtergrond was gebleven. Het is onvermijdelijk dat je niet alles van de ander leuk vindt, en op het moment dat de relatie serieuzer wordt of wanneer je gaat samenleven, kunnen deze gewoonten enige ergernis opwekken. Maar het is een goed teken, want het betekent dat je je prettig voelt bij elkaar, op het punt dat je je niet verplicht voelt om altijd het juiste te zeggen of te doen, jezelf op de beste manier te presenteren. Authenticiteit is essentieel om vooruit te komen in een relatie, terwijl schijn elke relatie tot een kort leven veroordeelt.

 Jez Timms/unsplash

Jez Timms/unsplash

2. Geirriteerd zijn betekent nog steeds gevoelens hebben voor de partner. Aan de andere kant geeft het gevoel van ergernis aan dat comfort in de relatie niet slaapverwekkend is, maar dat men emotioneel betrokken is bij de relatie, in positieve of negatieve zin. Onverschilligheid tegenover de partner is een indicatie van een "emotionele terugtrekking": alles wat de ander zegt of doet, heeft geen effect. Het is daarom belangrijk om gevoelens te hebben, ook al zijn het soms frustraties en ergernissen.

Advertisement
 S A R A H ✗ S H A R P/unsplash

S A R A H ✗ S H A R P/unsplash

3. De ergernissen laten ons toe om te begrijpen wat kan worden verbeterd. Sommige uitingen van ergernis binnen het paar zijn een doel op zichzelf; er zijn er echter ook die aspecten benadrukken die ten goede kunnen worden veranderd, voor het welzijn van de relatie. We moeten daarom meer aandacht besteden aan deze signalen: wanordelijk zijn kan bijvoorbeeld soms een teken van onverantwoordelijkheid zijn, en het is een kwestie die moet worden aangepakt. Bovendien, als de partner de gewoonte heeft om laat op te staan tijdens de weekends terwijl de ander er graag vroeg uit gaat om samen op stap te gaan, moet je misschien begrijpen dat de ander te hard heeft gewerkt en aan rust toe is.

Als de ergernis symptomatisch is voor een goede harmonie van een paar, is het echter goed om te proberen te accepteren dat iedereen zijn eigen fouten heeft en dat, hoewel ze ons kunnen irriteren, ze deel uitmaken van de persoon van wie we houden.

Advertisement