De dood van een huisdier doet net zoveel pijn als het verlies van een geliefd persoon, zegt de psychologie

Janine image
door Janine

16 April 2019

De dood van een huisdier doet net zoveel pijn als het verlies van een geliefd persoon, zegt de psychologie
Advertisement

Afscheid nemen van je viervoetige vriend veroorzaakt een zeer intense pijn, vergelijkbaar met wat je voelt als je een dierbaar persoon verliest. Een dergelijke verklaring lijkt misschien overdreven voor diegenen die nog nooit een hond of een kat hebben gehad, maar het is de zuivere waarheid. Het is niet alleen een mening die gedeeld wordt door andere mensen die soortgelijke ervaringen hebben beleefd, maar ook die van de technische mening van psychologen. Om de dood van een huisdier kun je rouwen.

via psychologytoday.com

Advertisement
pixabay

pixabay

Helaas is het niet altijd gemakkelijk om iemands emotionele toestand aan anderen uit te leggen, noch kan men dagen vrij vragen net als wanneer een familielid sterft. Dit maakt het nog moeilijker om met de pijn om te gaan omdat men niet even kan stoppen om het lijden te metaboliseren, noch kan men rekenen op begrip van vrienden en collega's. Dit gebeurt vooral wanneer geen van hen ooit in een vergelijkbare situatie is geweest.

Onderzoek ondertekend door de afdeling Psychologie van de Central Lancashire University in het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat de band tussen mensen en huisdieren vergelijkbaar is met die tussen mensen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Het is onnodig om te zeggen dat een hond of kat met de tijd een lid van de familie wordt. De relatie met hen activeert dezelfde hersen- en hormonale processen als wanneer menselijke relaties tot stand worden gebracht. Iedereen die zijn dier omhelst of knuffelt alsof hij zijn beste vriend is, is niet gek, en als iemand dat beweert, doet het er weinig toe, omdat de waarheid heel anders is.

Deze aanbiddelijke wezens leven helaas relatief kort in vergelijking met een persoon, dus als ze overlijden laten ze een immense leegte achter.

pixabay

pixabay

Volgens Dan Reidenberg moet dit soort rouw worden verwerkt zonder de emoties te onderdrukken. In dit proces moet men geen haast hebben omdat iedereen zijn eigen tijd heeft en het zinloos is om de eigen pijn te vergelijken met die van iemand anders. Als het verdriet niet in de hand kan worden gehouden, moeten we ons er niet voor schamen omdat het absoluut niet vreemd is. Je moet niet aarzelen om iemand om hulp te vragen, vrienden, familie, steungroepen of therapeuten.

Source:

Advertisement