De zondagslunch: de familietraditie die we absoluut weer tot leven moeten brengen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De zondagslunch: de familietraditie…
De gelijkenis van ouderen die reageren op een onbeleefde jongeman: een manier om na te denken over respect en de relatie tussen generaties Een kleine hersentraining: hoeveel

De zondagslunch: de familietraditie die we absoluut weer tot leven moeten brengen

Door Janine
1.346
Advertisement

"Het gezin dat samen eet, zal samen gedijen”. Dit zegt de arts en psycholoog Vanessa Lapointe over het belang van gedeeld voedsel als een moment van hereniging en fysieke en emotionele unie met de verschillende leden van onze familie. Hoe vaak hebben we, voor een tafel beladen met eten, thuis of bij familie, even onze dagelijkse beslommeringen opzij geschoven? De traditie van een familielunch, vaak op zondag, is ook een manier om opnieuw contact te maken met naaste familieleden en misschien degenen die wat verder weg wonen.

via: The BL
foto: Flickr

Vanessa Lapointe sprak zich uit over het belang van familiereünies met een goede maaltijd: “De maaltijd is altijd al een moment geweest van een familiebijeenkomst. En als er meer generaties samen komen, dan is er een diversiteit in leeftijd en interesses en dit is simpelweg positief voor de jongsten van het gezin."

Het is niet belangrijk wat er gegeten wordt, maar de gemeenschappelijke omgeving die wordt gecreëerd, maakt het verschil. Dit wordt onderstreept door Anne Fishel, gezinstherapeut en mede-oprichter van The Family Dinner Project, dat alle psychofysische voordelen van het samen eten met familie opsomt: "De voordelen variëren van cognitieve voordelen (een groter vocabulaire bij jongere kinderen en betere prestaties op school) tot fysieke (betere cardiovasculaire gezondheid, lage niveaus van zwaarlijvigheid en hogere consumptie van groenten en fruit), tot psychologische (lagere percentages van depressie, angst, eetstoornissen, minder gebruik van verdovende middelen en minder gedragsproblemen op school).

foto: Flickr

Als de sfeer aan de tafel warm en uitnodigend is en de kleintjes zich vrij kunnen voelen om zich uit te drukken, ook met de meer volwassen familieleden, dan zouden al deze voordelen geleidelijk kunnen optreden, zegt Fishel. Het is niet nodig dat de familierbijeenkomst op een zondag plaatsvindt, zoals de typische westerse traditie, maar elke dag van de week, of het nu voor de lunch of het diner is; zolang je de tijd wilt vinden en vaak onoverkomelijke afstanden wilt overbruggen met verre familieleden en degenen die het dichtst bij je staan, die we misschien niet zo vaak tegenkomen omdat ze niet bepaald “aardig” zijn.

Toch hebben de meest recente psychologische theorieën het belang van de lunch of het diner in het gezin benadrukt; als de juiste sfeer wordt gecreëerd, is dit de ideale gelegenheid om verschillende generaties bij elkaar te brengen, van de kleinste tot de oudste, in een omgeving van liefde en genegenheid; een systeem van waarden dat we vandaag dringend nodig hebben!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt