Jeugdtrauma's beperken de hersengroei en de ontwikkeling van kinderen: de wetenschap bevestigt dit - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Jeugdtrauma's beperken de hersengroei…
Deze wandelaars hebben een hond in het bos gevonden die al 11 dagen lang verdwaald was: de vreugde is enorm Een gehoorzaam kind is niet altijd een gelukkig kind

Jeugdtrauma's beperken de hersengroei en de ontwikkeling van kinderen: de wetenschap bevestigt dit

Door Janine
2.413
Advertisement

Het is onderhand bewezen en bekend dat de kindertijd een fundamentele rol speelt in het leven van een persoon. Ervaringen, genegenheden en helaas ook trauma's zijn een bagage die mensen voor altijd bij zich dragen.

We hebben het niet alleen over het karakter, maar ook - en vooral - over de cognitieve kant. Omdat een ervaring die je als kind hebt beleefd op een vrij duidelijke manier invloed heeft op het vermogen van de hersenen om een ontwikkeling uit te voeren zonder problemen of stoornissen, zoals aangetoond door de hersenscans die door experts in deze zin zijn uitgevoerd.

We weten dat fysieke trauma's een stempel drukken. Of het nu kneuzingen, wonden of blauwe ogen zijn, hun gevolgen kunnen worden beoordeeld, behandeld en genezen. Maar wat gebeurt er als trauma's psychologische en emotionele kenmerken hebben? Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is zeker niet gemakkelijk te identificeren, zoals een blauwe plek kan zijn.

In dit verband vergeleken experts hersenscans van emotioneel gezonde kinderen met anderen van verwaarloosde, mishandelde of anderszins trieste kinderen, waarbij ze zeer grote verschillen opmerkten, zowel in grootte als in hersenstructuur. De emotionele "wonden" hebben het hersenorgaan niet doen groeien, waardoor we een glimp hebben opgevangen van ruimtes die niet voorkomen in de scans van "gezonde" kinderen.

Posttraumatische stressstoornis moet vanaf de vroegste leeftijd worden behandeld, omdat het een factor is die de gezonde groei van kinderen en hun functionaliteit kan schaden. Volgens onderzoekers van de Stanford University kunnen jongeren die dit probleem ervaren, als niet wordt ingegrepen, ontwikkelingsachterstanden, geheugenproblemen of ongecontroleerde emoties ontwikkelen. Allemaal situaties “gecontroleerd” door de hippocampus.

Het is daarom van essentieel belang dat ouders en opvoeders kunnen herkennen of een kind - ook al lijkt het kalm - emotionele stress of psychologische trauma's heeft gehad. De kleintjes kunnen misbruik of emotionele tekortkomingen effectief verbergen, en dit maakt hun onderzoek niet gemakkelijk.

Gelukkig kunnen in deze wetenschap en psychologie heel nuttig zijn en, hoewel er tegenwoordig veel vooruitgang is geboekt in de technieken voor kinderopvoeding, kunnen we nog steeds veel verbeteren door begripvol, liefdevol en attent te zijn en de kleintjes te helpen een gelukkige jeugd te beleven die ze verdienen en bijgevolg een beter leven.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt