Tijdens de lockdown, bood een man aan om grafstenen op de lege begraafplaatsen schoon te maken

Janine image
door Janine

03 Mei 2020

Tijdens de lockdown, bood een man aan om grafstenen op de lege begraafplaatsen schoon te maken
Advertisement

In een tijd waarin het grootste deel van de bevolking wekenlang thuis zit zonder vrij te kunnen gaan en staan vanwege de beperkende maatregelen van de lockdown om de besmetting van Covid-19 binnen de perken te houden, zijn de bezoeken aan dierbaren op de begraafplaatsen steeds schaarser geworden. Een van de gevolgen is dat veel van de grafstenen al enige tijd niet zijn schoongemaakt door bezoekende familieleden, maar er is een Engelse vader die zichzelf gratis aanbiedt om ze schoon en respectvoller te maken.

via BBC

Advertisement
Ryan Van Emmenis/Facebook

Ryan Van Emmenis/Facebook

Ryan Van Emmenis, een 37-jarige man die in Winsford in Cheshire woont, besloot dat hij het grootste deel van de tijd met zijn drie jonge kinderen zou doorbrengen door in het dorp te wandelen en de grafstenen schoon te maken waar familieleden niet voor konden zorgen vanwege de quarantaine.

Ryan heeft namelijk een schoonmaakbedrijf, dus het zou een genoegen en een eer voor hem zijn geweest om de tijd in de open lucht door te brengen en de inwoners van Winsford een volledig gratis dienst te verlenen.

Advertisement
Ryan Van Emmenis/Facebook

Ryan Van Emmenis/Facebook

En dus, gewapend met professionele reinigingsapparatuur en samen met zijn drie kinderen, begon Ryan met het schoonmaken van alle vuile en verwaarloosde grafstenen van de plaatselijke begraafplaatsen van St. Chad en Swanlow Park. Met de hulp van zijn kleine kinderen, gewapend met water en zeep, neemt Ryan altijd 20 minuten van zijn dagelijkse wandeling de tijd om de grafstenen van gestorven dierbaren van familieleden die er niet naartoe konden, schoon te maken en in de oude pracht te herstellen.

Het vriendelijke en volledig gratis gebaar van Ryan en zijn familie is bijzonder goed ontvangen door de gemeenschap van Winsford. Ryan zei: “Je moet respectvol zijn omdat het iemands familielid is, het is iemands herinnering. Je moet ervoor zorgen dat je de juiste producten gebruikt en voorzichtig wezen… Sommige van deze grafstenen die ik schoonmaak, zijn meer dan 100 jaar oud en algen, mos enz. kunnen een zeer negatieve invloed op ze hebben, dus ik moet heel voorzichtig te werk gaan.”

Ryan Van Emmenis/Facebook

Ryan Van Emmenis/Facebook

Ryan heeft onlangs met een predikant samengewerkt om te beslissen welke grafstenen moeten worden schoongemaakt. Voor gebruikers van sociale media die geïnspireerd zijn door zijn initiatief, raadt Emmenis iedereen zonder professionele ervaring in de schoonmaak aan om zeep en water te gebruiken. Het zijn twee zeer eenvoudige hulpmiddelen die in dergelijke situaties een verschil kunnen maken!

Goed gedaan Ryan!

Advertisement