In Japan is er een legendarisch sushi-restaurant waar eten 15 euro per minuut kost

Janine image
door Janine

27 Juni 2021

In Japan is er een legendarisch sushi-restaurant waar eten 15 euro per minuut kost
Advertisement

Sushi eten is tegenwoordig een vrij gebruikelijke gewoonte voor ons westerlingen, zozeer zelfs dat we het vaker wel dan niet kiezen als een geldig alternatief voor een heerlijk bord pasta. De traditie van sushi is echter heel oud en ook de consumptie ervan, met alle eraan verbonden gewoonten, moet volledig worden herzien als je de honderdjarige traditie wilt repliceren. Jiro Ono weet dit maar al te goed, de koning van de sushi, die nu 95 jaar oud is en ondanks zijn leeftijd doorgaat met het bereiden van heerlijke hapjes, kunstig gemaakt en met respect voor de balans van smaken en traditie. Eten in zijn restaurant is niet voor iedereen weggelegd: de prijs ligt rond de 15 euro per minuut. Dat betekent dat, ook gezien de pauzes tussen de gangen, een diner bij de sushibar van Jiro Ono zo'n 300 euro kost!

Wikimedia

Wikimedia

Jiro Ono heeft ongetwijfeld veel gewerkt in zijn leven als we bedenken dat hij al op 7-jarige leeftijd, in 1932, begon te werken. Zijn eerste baan was al gericht op het bereiden van sushi, een werk- en levensperspectief dat Jiro Ono nooit heeft veranderd. We moeten niet vergeten dat het leven in Japan in die tijd bijzonder zwaar was vanwege de grote depressie en het ongebreidelde geweld in het land. Dit alles weerhield Jiro Ono er echter niet van om zijn dromen na te jagen als restaurateur. Zijn leertijd vond plaats in Tokio: hier deed de jonge Jiro er 17 jaar over om sushimeester te worden en in 1965 opende hij zijn restaurant, de "Sukiyabashi Jiro", waar hij nog dagelijks werkt.

Advertisement

Ook Barack Obama had het genoegen om in de sushibar van Jiro Ono te zitten

Ook Barack Obama had het genoegen om in de sushibar van Jiro Ono te zitten

Wikimedia

Wat is het geheim van het succes van Jiro Ono? De grote sushimeester legde het uit met deze zin: "Je moet je leven wijden aan het beheersen van een vaardigheid. Dit is de sleutel tot succes. Ik wil alleen maar een steeds betere sushi maken. Ik zal blijven klimmen en proberen de top te bereiken, zelfs als niemand weet wat het is." In de woorden van Jiro Ono zit de geest van de shokunin, oftewel de essentie van de vakman die de zoektocht naar perfectie belichaamt door middel van herhaling, wat zijn discipline ook is.

Er zijn maar weinig gelukkigen die erin slagen om toegelaten te worden tot het restaurant van Jiro Ono, maar die enkelen hebben de ongelooflijke culinaire en zintuiglijke ervaring bevestigd die de grote meester in die 19 vaste gerechten kan geven. Elk van zijn creaties bereikt een bijna perfecte balans van ingrediënten en temperaturen, daarom moet het hapje onmiddellijk worden geconsumeerd, zodra het op het bord verschijnt.

Flickr / Yusuke Kawasaki

Flickr / Yusuke Kawasaki

Natuurlijk is de prijs niet voor iedereen toegankelijk, aangezien je per persoon gemiddeld 300 euro betaalt om te genieten van het vaste menu van Jiro Ono, maar iedereen bevestigt dat het de moeite waard is. Zou jij zoveel uitgeven om zo'n ervaring te hebben? Laat het ons weten in de reacties!

Advertisement