Veeg de herfstbladeren niet uit je tuin: ze helpen het milieu en verminderen de luchtvervuiling

Janine image
door Janine

31 Oktober 2021

Veeg de herfstbladeren niet uit je tuin: ze helpen het milieu en verminderen de luchtvervuiling
Advertisement

Wanneer de herfst aanbreekt, zijn de straten van onze steden letterlijk gevuld met veelkleurige bladeren die van de bomen vallen die zich langzaam uitkleden om zich voor te bereiden op de winter; deze bladeren, die meestal in kleur variëren van geel tot bruin, tot groen en rood, dringen ook vaak onze tuinen en opritten binnen en belemmeren de doorgang van transportmiddelen en voetgangers. Het is voor ons vanzelfsprekend om ze allemaal bij elkaar te harken en in de vuilnisbak te gooien, maar weten we zeker dat dit het juiste is om te doen?

via WUSA 9

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Volgens een rapport dat is gepubliceerd door de National Wildlife Federation, is het goed om droge bladeren die van de bomen vallen en je tuin of oprit “overvallen” te laten liggen, omdat het goed is voor het ecosysteem, vooral met betrekking tot het onschatbare werk dat sommige dieren doen. Bedenk dat fauna zoals padden, schildpadden en andere dieren zich voeden met gevallen bladeren, terwijl sommige vogels ze gebruiken om hun nesten te bouwen, terwijl bijvoorbeeld de rupsen de "schil" van droge bladeren tijdens het winterseizoen gebruiken om in het voorjaar in prachtige vlinders of motten te veranderen.

Volgens de cijfers van de National Wildlife Federation kan het achterlaten van gevallen bladeren van bomen en het niet in de vuilnisbak gooien zelfs om een ​​heel eenvoudige reden helpen om de uitstoot van broeikasgassen in het milieu te verminderen. Als we de droge bladeren weggooien, wordt er in de herfst elk jaar ongeveer 33 miljoen ton van op stortplaatsen gegooid; wanneer ze op deze manier worden begraven zonder de mogelijkheid voor het zuurstof om op een natuurlijke manier te ontbinden, worden de bladeren gedeeltelijk omgezet in methaangas dat zich vervolgens langzaam in de lucht verspreidt...

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Kortom, het lijkt erop dat de redenen om herfstbladeren in je tuin of op de oprit te laten liggen, ons ecosysteem en ons milieu echt goed kunnen doen; veel kleine leden van de fauna zullen er blij mee zijn, de kwaliteit van de lucht die we inademen zal je eeuwig dankbaar zijn, terwijl wijzelf ze niet hoeven aan te harken maar deze kleurrijke bladeren gebruiken als natuurlijke meststof voor onze tuin, wachtend op de lange winter en het ontwaken van de lente.

En jij, wat doe jij in de herfst? Gooi je de droge bladeren die van de bomen vallen in de gft-bak of laat je ze gewoon liggen en geniet je van hun prachtige kleuren?

Advertisement