Iedereen denkt onterecht dat dit een mug is, maar wat is het dan wel?

door Skip

30 Augustus 2023

Iedereen denkt onterecht dat dit een mug is, maar wat is het dan wel?
Advertisement

In de natuur zijn er vele insectensoorten sommige insecten boezemen angst in, sommigen bevallen niet om hoe ze eruitzien en vinden we sommige insecten heel vervelend. Muggen zijn hier toch wel de bekendsten van. Door hun manier van vliegen en jeukerige beten zijn het echt insecten om je aan kapot te ergeren. Er bestaat echter een insect dat vaak met de mug wordt geassocieerd, maar daar helemaal niets mee te maken heeft.

Ooit al eens van de tipula (langpootmug) gehoord?

via IPM

Advertisement
Ton van Bracht/Wikimedia

Ton van Bracht/Wikimedia

Het gebeurt vaak, zeker 's zomers, dat je in aanraking komt vele insectensoorten. Deze beestjes, al vinden wij mensen ze maar niks, worden sterk aangetrokken door het feit dat de lente aanbreekt, bloemen die gaan bloeien en de vele geuren die zich verspreiden in de lucht.

Van de insecten die zowel nacht- als dagactief zijn is er eentje die vaak wordt aangezien voor een mug, maar die compleet anders is, op de gelijkenissen na. Het betreft de langpootmug, een insect dat rondvliegt over grasvelden, tuinen. Het dier is dus liever buiten maar kan soms ook in huis worden aangetroffen, omdat het op licht af komt.

Mocht je er eentje zien, probeer hem dan niet te pletten. Maar weinig mensen weten dit misschien, maar deze beestjes kunnen mensen helemaal geen kwaad doen, integendeel zelfs.

Advertisement
Leviathan/Wikimedia

Leviathan/Wikimedia

Hoewel de langpootmug zeer op een mug lijkt, is hij echt niet hetzelfde. Het voornaamste kenmerk waarmee zij zich onderscheiden is het feit dat dit enorme insect helemaal niet kan steken. Als je trouwens goed kijkt zie je dat de langpootmug of tipula, dunne pootjes heeft die veel langer zijn dan die van een gewone mug, dat hun vleugels langer zijn en dunner in plaats van dikker en korter en dat ze een slurf hebben. Die gebruiken ze niet om te steken maar om pollen op te zuigen uit bloemen.

Door dit laatste zijn langpootmuggen van fundamenteel belang voor een evenwichtig ecosysteem. Van deze beesten af willen komen is dus geen goede keuze. Als je ze in huis aantreft, liever dus even naar buiten helpen in plaats van een einde te maken aan hun bestaan.

Wist je al dat deze beestjes een eigen naam hadden, of dacht jij ook dat het muggen waren maar dan iets groter?

Advertisement