Waarom worden sommigen 's zomers vaker door muggen gestoken dan anderen?

door Skip

06 Augustus 2021

Waarom worden sommigen 's zomers vaker door muggen gestoken dan anderen?
Advertisement

Het warmste seizoen van het jaar is nog maar net begonnen en precies op tijd zijn ze er al, een leger muggen die onze huid wel erg lekker lijken te vinden en dat ons lichaam letterlijk dan door hen wordt overallen. Maar toch, zoals we ook anderen horen zeggen, worden sommigen maar minimaal lastiggevallen door zo'n irritante muggensteek. Een insect dat iedereen een beetje heeft leren haten, maar er wel een is die heel belangrijk is voor een evenwichtig ecosysteem. De wezenlijke vraag luidt: waarom worden sommige mensen vaker gestoken door muggen dan anderen? 

via Health Line

Advertisement
naturegirl 78/Flickr

naturegirl 78/Flickr

Het zit eigenlijk zo: we kunnen het antwoord zoeken in de wetenschap, al is dat antwoord best uitgebreid. Wanneer veel gewone muggen iemand "uitkiezen" boven wat anders om zich mee te voeden dan is dat niet zo zeer een kwestie van gevoelsmatige voorkeur. Het lijkt erop dat de huid een belangrijke rol speelt. Ja en wel omdat dit zo belangrijk en ook zo irritante insect in de zomer behoorlijk aangetrokken wordt door de hoeveelheid koolstofdioxide die het lichaam afgeeft.

Het is bekend dat de geur van CO2 wordt versterkt wanneer de huid in mindere of meerdere mate melkzuur produceert. Is het meer, dan gaan muggen massaal de "aanval in" op die persoon die ze zo smakelijk vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met overgewicht en bij zwangere vrouwen.

Advertisement
Renzoy16/Wikimedia

Renzoy16/Wikimedia

Het is echter niet alleen kwestie van koolstofdioxide. Alles wat we eten, drinken of aanraken zonder daar heel goed bij op te letten kan de bacterieflora op de huid beïnvloeden. De huidflora en de samenstelling daarvan (die kan bestaan uit talloze bacteriën en onschadelijke organismen) kan muggen lokken. Bovendien maak je door veel fysieke inspanning meer melkzuur aan; echt nectar voor deze gehekelde insecten. Het lijkt er bovendien op dat hoge alcoholconsumptie ertoe leidt dat die beesten je maar wat graag komen prikken.   

Maar desondanks zijn zalfjes en antimuggenspray de enige wapens die we hebben wanneer het elk jaar weer zomer wordt. Maar zal dat voldoende zijn? 

Advertisement