Hij verbiedt werknemers om na het werk verplichtingen aan te gaan: "Ik kan je op elk moment nodig hebben"

Janine image
door Janine

17 December 2021

Hij verbiedt werknemers om na het werk verplichtingen aan te gaan: "Ik kan je op elk moment nodig hebben"
Advertisement

Als je een fulltime werknemer bent, heb je vast van veel mensen de gebruikelijke vraag gehoord: "Wat doe je na het werk?" Velen zullen hun schouders ophalen, terwijl anderen zullen antwoorden dat ze na het werk tijd zullen willen nemen om huishoudelijke klusjes te doen, privé of gewoon ontspannende tijd voor zichzelf, en terecht. Er zijn echter plaatsen die veel druk uitoefenen op de werknemers en hen aanmoedigen om na werktijd geen verplichtingen aan te gaan omdat ze nuttig kunnen zijn voor het bedrijf. Een uitbuiting die aan de kaak zou moeten worden gesteld.

via Reddit

Advertisement
treegreezer/Reddit

treegreezer/Reddit

Een anonieme werknemer plaatste een screenshot van een privé-bericht dat hij van zijn baas op Reddit had ontvangen; het lijkt erop dat de man die de post schreef als werknemer werkt in een bedrijf dat zich bezighoudt met het thuisbezorgen van pizza’s. De jongen vertelde dat zijn baas hem en andere collega's had aangespoord om na werktijd geen verplichtingen aan te gaan of plannen te maken, omdat hij hen nodig zouden kunnen hebben. Als ze deze clausule niet hadden aanvaard, hadden ze zelfs het risico gelopen ontslagen te worden.

Gelukkig heeft de auteur van de Reddit-post het volledige bericht van zijn werkgever gepubliceerd met het absurde verzoek: "Vanaf nu raad ik je aan om alleen plannen te maken op de dagen dat je niet werkt. Het restaurant zou je nodig kunnen hebben, zelfs buiten werkuren. Bovendien moeten de bezorgers altijd hun gsm opgeladen hebben. Als de batterij van je telefoon bijna leeg is, kun je van iemand anders een oplader lenen."

Advertisement
Starlit Beaches/Flickr - Not The Actual Photo

Starlit Beaches/Flickr - Not The Actual Photo

Uiteraard kozen Reddit-gebruikers die de lange post van de anonieme werknemer lazen zijn kant en die van zijn collega's; sommigen zeiden: "Deze persoon bezit jou niet en kan je niet dwingen om je te laten werken na je dienst. Je kent de wet, laat je niet op deze manier behandelen. Als hij je ontslaat nadat je je rechten hebt verdedigd, bel dan een advocaat en vervolg hem" anderen zeiden: "Ze kunnen je niet dwingen om buiten je werkuren te blijven. Bewaar de berichten die hij je stuurde, dreig het bedrijf aan te klagen", iedereen had woorden van steun en begrip voor het ongelooflijke feit.

En jij, wat vind jij ervan? Heeft de werkgever volgens jou gelijk om beschikbaarheid buiten de werkuren te vragen of kan dit worden gezien als "machtsmisbruik"?

Advertisement