Snel en eenvoudig garnalen schoonmaken: het resultaat is fenomenaal

Janine image
door Janine

11 Augustus 2023

Snel en eenvoudig garnalen schoonmaken: het resultaat is fenomenaal
Advertisement

Ook als je geen echte keukenexpert bent, is het leuk om af en toe nieuwe en lekkere recepten uit te proberen. Om het hoofd te bieden aan onervarenheid, vragen we vrienden en familieleden of bekijken we misschien enkele online video's op zoek naar nuttig advies over hoe verder te gaan met het bereiden van het gerecht dat we willen uitproberen.

In deze kleine gids willen we je comfortabel en eenvoudig advies geven over hoe om te gaan met een gehate praktijk: het pellen van garnalen. In feite zijn er ongelooflijke systemen in termen van "efficiëntie" en bruikbaarheid; het is echter noodzakelijk om de juiste "tools" te gebruiken en bepaalde technieken toe te passen.

via Youtube

Advertisement
Cibo magico/Youtube/Screenshot

Cibo magico/Youtube/Screenshot

Garnalen zijn schaaldieren die als een delicatesse worden beschouwd: hun zoetige smaak in combinatie met hun malse pulp maken ze onweerstaanbaar voor velen. Het enige probleem is dat het ietwat "moeilijk" voedsel is om te bereiden, vooral het gedeelte waarbij je ze één voor één zorgvuldig moet schoonmaken.

De "klassieke" procedure houdt in dat je je handen gebruikt en langzaam, met veel geduld, elk deel van de schaal van het dier verwijdert. Niet echt eenvoudig… maar met de juiste "middelen" is deze hele onderneming aanzienlijk eenvoudiger!

Allereerst is het altijd nodig om de schaaldieren onder stromend water af te spoelen om eventuele vuilresten te verwijderen. Leg de garnalen vervolgens op een snijplank en verwijder de kop. Laten we nu eens kijken naar de eerste van de twee "doe het zelf"-methoden.

Advertisement
Cibo magico/Youtube/Screenshot

Cibo magico/Youtube/Screenshot

Het enige wat je nodig hebt is een rietje! Ja, je leest het goed: je hebt een rietje nodig. De enige voorzorgsmaatregel die we je aanraden te nemen, is een dwarse snede in het rietje te maken als het er geen heeft. Een rietje dat groter is dan normaal zou optimaal zijn voor deze onderneming, vooral als het de eerste keer is dat je garnalen schoonmaakt.

Houd nu de garnalen stevig vast met één hand en steek het rietje in het midden tussen de kop en het lichaam van de garnaal. Nadat je het hebt ingebracht, gebruik je het om het schaaldier te openen door met de duim te drukken en met de hand te trekken alsof je "een rechte lijn wilt trekken" op zijn buik: daarbij verwijder je "de draad van de garnaal" samen met zijn ingewanden.

Een andere methode om de ingewanden van garnalen te verwijderen, is het gebruik van een tandenstoker, altijd met als doel de ingewanden van de zeedieren te verwijderen: in dit geval zal het nodig zijn om met de tandenstoker te prikken op zoek naar een punt waar de schaal het vlees onbedekt laat en ga dan verder met het verwijderen van de ongewenste delen.

Om optimaal van een uitstekende maaltijd te genieten, raden wij je aan om altijd kwaliteitsvoedsel te kopen en vooral dagvers. Kende je deze kleine trucjes?

Advertisement