Leuk om thuis te proberen en te kijken bij jouw kat welke poot dominant is: links of rechts?

door Skip

05 September 2023

Leuk om thuis te proberen en te kijken bij jouw kat welke poot dominant is: links of rechts?
Advertisement

Of je nou een pot moet pakken of je telefoon naar je oor moet brengen tijdens het bellen of iemand de hand moet schudden:een ding is zeker, je gebruikt je dominante hand. Hiermee wordt de hand bedoeld die je instinctief het makkelijkst vindt om te gebruiken en die het sterkst is maar waar je ook de moeilijkst bewegingen mee kan maken.

Naar het schijnt hebben ook onze poezenvriendjes een "dominante poot." Laten we eens zien wie dat beweert en of je het ook kan checken of jouw kat een linkspoot of rechtspoot is.

via Nationalgeographic

Advertisement
Leuk om thuis te proberen en te kijken bij jouw kat welke poot dominant is: links of rechts? - 1

Ook katten (lekker puh ik doe het toch) hebben ook heel wat te doen tijdens hun dagelijke routine en gedurende de activiteiten dat ze zich het meeste inspannen zoals jagen, en ze dan een poot meer lijken te gebruiken dan een ander.

Deborah Wells en Sarah Millsop vielen dit als eerste op en wilden dit verder uitzoeken. De twee wetenschappers hebben een interessant experiment gedaan met 41 katten waarvan 20 poezen en 21 katers.

Het experiment was simpel en effectief. Er was een heerlijk tonijnhapje in een glas klaargezet en moesten de beestjes zich vindingrijk inspannen om dat lekkers eruit te vissen. De resultaten waren verbluffend!

Advertisement

Alle poezen gebruikten uitsluitend hun rechterpoot om hun "prooi te fiksen" terwijl alle katers op een na hun linkerpoot hadden gebruikt! Dit bijzondere resultaat heeft bij de twee onderzoeksters tot het vermoeden geleid dat linkspotig/rechtspotig zijn afhankelijk kan zijn van het geslacht.

Vervolgens hebben ze de kwestie verder uitgediept en wilden ze er zeker van zijn dat alle katten en poezen niet verveeld waren dus hebben ze hun helemaal hun gang laten gaan met speelgoed en was de conclusie die ze toen trokken heel anders. De kleine katjes, los van het geslacht, joegen op balletjes en achtervolgden muizen, maar was het gedurende deze situatie niet mogelijk om vast te stellen of een poot meer werd gebruikt dan de andere.

Hier hebben de onderzoeksters uit afgeleid dat katten alleen voor de moeilijkere taken hun "lievelingspoot" gebruiken. Als je dus graag wilt ontdekken wat de voorkeurspoot bij jouw kat is dan kan je proberen een experiment te doen dat lijkt op die van de twee wetenschappers. Verstop bijvoorbeeld op een plek waar poezen moeilijk bij kunnen komen met de snoet, een snack voor poezen in een glas of een bakje. Kijk dan welk pootje het als eerst wil gebruiken, dat zou dan de dominante poot kunnen zijn!

Advertisement