Waarom groeien vingernagels sneller dan teennagels? Experts hebben het antwoord

Janine image
door Janine

16 September 2023

Waarom groeien vingernagels sneller dan teennagels? Experts hebben het antwoord
Advertisement

Het observeren van ons lichaam en het opmerken van veranderingen is normaal, maar er zijn dingen waar we nauwelijks aandacht aan besteden, of die we wel opmerken, maar ons niet afvragen waarom ze plaatsvinden. Misschien denken we dat we niet de enige zijn en dat anderen ook dezelfde dingen ervaren, daarom stellen we onszelf niet te veel vragen. Sommigen willen echter zelfs de kleinste merkwaardigheid kennen en zijn geïnteresseerd in wat er elke dag gebeurt, vooral als het het lichaam betreft.

Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd waarom vingernagels veel sneller groeien dan teennagels? Het antwoord is heel eigenaardig, laten we eens kijken.

via Medium

Advertisement

Waarom groeien vingernagels en teennagels in een verschillend tempo?

Waarom groeien vingernagels en teennagels in een verschillend tempo?

andy_5322/Flickr

Als je merkt dat er iets in je lichaam verandert of iets dat "abnormaal" lijkt, hoef je je niet meteen zorgen te maken, maar laten we proberen te begrijpen waarom bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. Weet jij bijvoorbeeld waarom vingernagels veel sneller groeien dan teennagels? Hoevelen hebben zichzelf deze vraag gesteld zonder het juiste antwoord te kunnen geven? De tijd is gekomen om erachter te komen.

Er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken uitgevoerd en veel deskundigen op dit gebied hebben geprobeerd een definitief antwoord op deze vraag te geven, maar dat was niet zo eenvoudig als het leek.

De eerste motivatie is te vinden in de zogenaamde “trauma”-theorie. Wat betekent dit? De deskundigen legden uit dat, volgens laboratoriumobservaties, de handen veel vaker worden gebruikt dan de voeten, dat ze meer “verslijten” en dat dit de trauma’s zou veroorzaken waaraan de theorie zijn naam ontleent. Deze trauma's zijn geen wonden, zoals we ten onrechte zouden denken, maar houden alleen verband met het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Dit zou een snellere en constantere regeneratie van de nagels bevorderen, die onder druk lijken te staan.

Wat daarentegen niet met de voeten gebeurt. Het is waar dat ze veel gebruikt worden tijdens het lopen, maar het is ook waar dat ze in schoenen zitten en dus beschermd zijn. Dit zou de hergroei van de nagels vertragen, die, als ze niet gestrest zijn, niet de behoefte voelen om snel te groeien om de andere te vervangen.

Advertisement

Dit zijn de redenen...

Dit zijn de redenen...

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

De tweede veronderstelling, volgens welke teennagels minder snel groeien dan vingernagels, vindt zijn basis in veneuze druk. Omdat ze veel dichter bij het hart zijn geplaatst dan de onderste ledematen, zouden de handen meer veneuze vloeistof ontvangen en zou de druk een grotere groei bevorderen. Dit zou ook blijken uit een krachtige hergroei tijdens de warmere periodes van het jaar, vergeleken met de koude. Als het winter is, is de druk langzamer en dit zou de reproductie van de nagels vertragen, in dit geval ook van de handen.

Afhankelijk van of je rechtshandig of linkshandig bent, merk je misschien dat de nagels van de dominante hand sneller groeien dan de andere.

Heb jij het verschil ooit opgemerkt of is dit de eerste keer dat je erover hoort?

Advertisement