Kom erachter op welke manieren je thuis lavendel gebruikt en hoe je van al het goeds kan profiteren

door Skip

06 September 2023

Kom erachter op welke manieren je thuis lavendel gebruikt en hoe je van al het goeds kan profiteren
Advertisement

Iedereen weet maar al te goed hoe moeder natuur ons altijd en overal 'pareltjes' weet te geven die wij mogen gebruiken zodat wij er zelf op vooruitgaan. Je moet onder meer fruit, planten en veel meer kopen en dat kost allemaal wat en dan is het fijn om te weten dat er fantastische producten helemaal zelf thuis te maken zijn, biologisch en milieuvriendelijk.

Een van de dingen die meer nog dan andere dingen wordt gebruikt, juist om wat hij allemaal in huis heeft is zonder twijfel lavendel. Hij is in weidse velden te kweken maar ook in je tuin of zelfs op je balkon en kan je duizend en een manieren van pas komen.

Advertisement

Hoe je lavendel, de fantastische plant die veel goeds brengt, kan gebruiken

Hoe je lavendel, de fantastische plant die veel goeds brengt, kan gebruiken

Pxhere

De lavendelplant is een van 's werelds meest gewaardeerde en bekende planten ter wereld. Hij is vooral in enkele gebieden op aarde te vinden, worden zijn bloemen in talloze sectoren gebruikt en zijn geur, laten we gewoon eerlijk zijn, is bedwelmend. Je kunt op talloze manieren gebruikmaken van deze plant en zijn de heilzame effecten ontelbaar. In dit artikel willen we enkele hiervan wat nader bekijken om te zien hoe je  en of deze plant je van pas kan komen in je dagelijks leven.

1. Lavendel kan worden gebruikt om slapeloosheid tegen te gaan. Heel veel mensen hebben moeite met in slaap vallen wanneer ze eenmaal in bed liggen en is het echt heel vervelend om minutenlang waar geen einde aan lijkt te komen, te liggen staren in het oneindige, wachtend totdat de slaap zich meester maakt van hen. Dan kan deze plant je helpen. Door wat de plant in zich heeft en z'n geur bevordert dit het goed tot rust komen omdat het zowel lichaam als geest ontspant.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

2. Lavendel is ook super goed te gebruiken voor persoonlijke verzorging, zowel uiterlijk als inwendig. Het is prima te gebruiken in cosmeticaproducten, je ziet in veel zeep, crèmes en parfums deze plant terugkomen. Maar wat lavendel ook uniek maakt zijn z'n prestaties als ontstekingsremmer en als middel voor bij behandelingen. We zeiden al eerder hoe belangrijk lavendel is bij spannig en ook bij depressie. Hier kan je ook aan toevoegen dat het 't immuunsysteem verbetert en versterkt waardoor vervelende verkoudheidjes zijn te behandelen of te voorkomen.

Lavendel kan echter ook handig zijn ter preventie van insectenbeten en is het ook nuttig in de behandeling ervan. Wanneer muggen en dergelijke je aanvallen en steken, zeker gedurende de warme zomeravonden, dan een watje in een of ander lavendelpreparaat drenken en het op je huid leggen, of anders enkele druppels lavendelolie; 't werkt goed en heel snel.

Pxhere

Pxhere

3. We hebben het al vaak genoeg gezegd, maar deze plant heeft echt heel veel dingen in huis die de gezondheid ten goede komen, al weet misschien niet iedereen dat je het ook in de keuken kan gebruiken. Niet alleen in kruidenthees en kruidendrankjes, je kan het ook gebruiken in hartige en zoete gerechten. Het bij een braadstuk doen ter vervanging van het welbekende rozemarijn kan je gerecht net even dat beetje extra geven dat ontbrak om je gerecht uniek te maken.

En dan voor de zoetekauwen, waarom zou je het ook niet toevoegen wanneer je zoete dingen gaat maken. IJs, jam, crèmes, donuts; al dit lekkers wordt er nog lekkerder op wanneer je het afmaakt met lavendel-bloemen of blaadjes.

Pexels

Pexels

De hierboven opgesomde manieren zijn slechts enkele van de manieren waarop lavendel gebruikt kan worden. Lavendel is bijvoorbeeld ook prima om mee te beginnen wanneer je het lekker wilt laten ruiken in huis. Door een paar zakjes met lavendel- blaadjes en bloemen neerzetten op strategische plekken ruik je het altijd en helpt het ontspannen en kan je van de effecten genieten zonder al te veel inspanning. Maar lavendel werkt net zo goed wanneer je gezond en stralend haar wenst, wanneer je geen motten wilt in kasten en lades.

Dus je kan alleen bloemen en blaadjes van de plant gebruiken die je op je balkon of in de tuin hebt staan, of je kan de etherische olie en elk ander product gaan halen waar lavendel in zit, 't maakt allemaal niet uit. Er is een ding wat zeker is en dat we dankzij moeder natuur iets belangrijks en unieks in handen hebben waar wij allemaal gebruik van kunnen maken om lekker te kunnen leven.

Wist jij al dat lavendel zoveel "power" in zich heeft? Bevalt jou deze plant?

Advertisement