Gebruik jij keukenpapier in de keuken? Hier zijn 4 redenen waarom je dat niet meer zou moeten doen

door Janine

10 September 2023

Gebruik jij keukenpapier in de keuken? Hier zijn 4 redenen waarom je dat niet meer zou moeten doen
Advertisement

Er zijn acties die we elke dag uitvoeren en die zo in ons leven geïntegreerd zijn dat we het niet eens meer beseffen. Hetzelfde geldt ook voor voorwerpen. Sommige daarvan gebruiken we zo automatisch dat we bijna niet meer merken hoeveel ze verbruiken of hoe “schadelijk” ze kunnen zijn.

Is het je bijvoorbeeld ooit opgevallen hoeveel keukenpapier je dagelijks in de keuken gebruikt (als je het gebruikt)? Het is een van die dingen die heel handig en volkomen onschadelijk zijn, maar weten we echt zeker dat dat zo is? Laten we proberen er samen achter te komen.

Advertisement

Keukenpapier: hoeveel gebruiken we het dagelijks?

Keukenpapier: hoeveel gebruiken we het dagelijks?

In de huizen en keukens van velen van ons bevindt zich het veelgebruikte absorberende papier. Een voorwerp dat ongetwijfeld een bondgenoot is in onze strijd tegen vuil. Veelzijdig en superhandig, is dit papier erg populair in huis en veel mensen gebruiken het. Het lijkt de perfecte oplossing voor het schoonmaken van vuil, drogen, bewaren en nog veel meer. Maar zijn we er zeker van dat overmatig gebruik ervan geen kwaad kan?

Sommige mensen vinden van niet en de redenen lijken meer dan juist.

Advertisement

Waarom kan keukenpapier schadelijk zijn?

Waarom kan keukenpapier schadelijk zijn?

Wikimedia

1. Allereerst moeten we, als we absorberend keukenpapier gebruiken, oppassen dat we het niet op delicaat bestek gebruiken. Met name op het zilveren bestek, of in ieder geval op het bestek dat hoort bij dat mooie servies waar we aan gehecht zijn. Het ruwe deel van het keukenpapier kan leiden tot krassen op het bestek, wat erg vervelend en lelijk is.

2. Ten tweede zouden we het niet moeten gebruiken op houten oppervlakken. Wanneer hier een vlek op ontstaat, bijvoorbeeld olie, verwijderen we bij het passeren van het papier niet alleen de vloeistof, maar ook een beschermlaagje van het materiaal. Dit zou, uiteraard op de lange termijn en niet onmiddellijk, het hout kunnen veranderen en beschadigen.

3. Het is niet erg geschikt om dergelijk papier te gebruiken om messen schoon te maken of te drogen. Omdat het dun is, zou het in de eerste plaats problemen voor onszelf kunnen veroorzaken. Het papier kan scheuren en het mes zou ons kunnen verwonden. Het is dus beter om het niet voor deze doeleinden te gebruiken.

Hoe en waarmee moet het vervangen worden?

Hoe en waarmee moet het vervangen worden?

4. Als we erover nadenken, zijn papieren doekjes ook niet milieuvriendelijk. We weten goed dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke elementen en dat dit, zoals bij alles wat wegwerpbaar is, verantwoordelijk is voor de overmatige productie van afval. Het is daarom raadzaam om iets te gebruiken dat lang meegaat en dat niet na één keer gebruik kan worden weggegooid.

Hoe vervang je deze onfeilbare bondgenoot bij het schoonmaken van het huis? De meest ecologische, efficiënte en nuttige keuze is die van katoenen of microvezeldoekjes. Deze doekjes zijn meerdere keren herbruikbaar en wasbaar, een uitstekende vervanger van absorberend keukenpapier, ze zijn milieuvriendelijk, ze beschadigen ons bestek niet en ze helpen ons vooral geld te besparen. Het altijd gebruiken van keukenpapier is ook economisch gezien een grote kostenpost. Het vervangen ervan door herbruikbare doekjes zou dus ook goed voor onze portemonnee zijn.

Gebruik jij het regelmatig of geef je de voorkeur aan doekjes?

Advertisement