Tahina: wat is het en hoe gebruik je het in onze culinaire bereidingen

Janine

18 September 2023

Tahina: wat is het en hoe gebruik je het in onze culinaire bereidingen
Advertisement

Heb jij ooit van tahina gehoord? Het is typisch voedsel uit het Midden-Oosten, het wordt vooral gebruikt in de culinaire bereidingen van Noord-Afrika, Turkije en ook Griekenland. En hoewel het aanvankelijk alleen was gereserveerd voor de samenstelling van deze internationale gerechten, is het in de loop van de tijd meer wijdverbreid geworden en wordt het over de hele wereld gebruikt. Het kopen ervan is niet moeilijk, veel goed gesorteerde supermarkten verkopen het, of het is te vinden in gespecialiseerde winkels, of zelfs in winkels die vegetarische en veganistische producten verkopen.

Maar laten we wat meer te weten komen over dit fantastische voedingsmiddel en hoe we het thuis kunnen bereiden.

Advertisement

Tahina: oorsprong en bereidingswijze

Tahina: oorsprong en bereidingswijze

Alpha/Flickr

Dit product staat bekend als tahina of tahin en wordt veel gebruikt in de oosterse keuken en begeleidt en completeert veel traditionele gerechten. Maar in de loop van de tijd heeft het zich wijd verspreid naar alle uithoeken van de planeet. De consistentie is meestal erg romig en wordt alleen als saus bij hoofdgerechten geserveerd, maar dit is niet de enige manier waarop het kan worden gebruikt.

Allereerst moet gezegd worden dat tahina afkomstig is van de verwerking van sesamzaad. Of ze nu wit of zwart zijn, het maakt niet uit, het kan van beide komen, het verandert de smaak enigszins, maar de keuze hangt af van de smaak van degenen die het consumeren. Om de tahina crème te maken, worden sesamzaadjes genomen, die rigoureus moeten worden geroosterd om te voorkomen dat ons gerecht een bittere smaak krijgt, en vervolgens met een blender tot poeder worden vermalen. Zodra dit is gebeurd, moet er wat olie worden toegevoegd - voor degenen die dat willen ook een klein stukje knoflook - en vervolgens moeten de componenten worden gemengd totdat een romige en gladde saus is verkregen.

Advertisement

Hoe kunnen we tahina gebruiken in onze bereidingen?

Hoe kunnen we tahina gebruiken in onze bereidingen?

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

We hebben al gezegd dat tahina, aanwezig in veel oosterse gerechten, vooral als saus wordt gebruikt en erg lekker is in combinatie met vlees- en groentebereidingen, zo wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt in gerechten op basis van falafel, de typische balletjes van gestampte kikkererwten uit het Midden-Oosten. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken en wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn voedzame eigenschappen. Rijk aan eiwitten, minerale zouten en goede vetten zoals Omega3, is het zeer geschikt voor degenen die hun dieet willen verrijken.

Het is niet moeilijk om het in onze gerechten te verwerken en als we het niet als saus willen gebruiken, kunnen we erover nadenken om het rechtstreeks in het deeg te doen. Geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten, is dit product werkelijk veelzijdig en geeft net dat beetje extra aan onze diners, alleen of in gezelschap.

Uniek en smakelijk ingrediënt om te ontdekken en te waarderen...

Dit geweldige ingrediënt kan ook als spread worden gebruikt en is heerlijk op sneetjes brood.

Wist je het al of heb je het nu ontdekt en ga je het zeker proberen?

Advertisement