Hang nooit een handdoek op de ovendeur: een kwestie van gezondheid

Janine image
door Janine

02 Augustus 2023

Hang nooit een handdoek op de ovendeur: een kwestie van gezondheid
Advertisement

Soms zijn er gewoonten, tradities die het van ons overnemen. Ze worden onderdeel van onze routine en als zodanig stoppen we met nadenken over de vraag of die acties echt zo veilig kunnen zijn als we dachten. Denk maar eens aan hoe je je handen grondig moet wassen: er zijn veel mensen die deze ondernemingen als vanzelf uitvoeren, maar denken dat ze alles perfect doen.

In de keuken, waar reinheid en hygiëne voorop moeten staan, zijn er veel "procedures" die we bijna onbewust uitvoeren, waardoor onze eigen gezondheid, die van familieleden en eventuele gasten in gevaar wordt gebracht. Een ervan is in één oogopslag te zien door de keuken binnen te gaan.

via Sciencedaily

Advertisement
Hang nooit een handdoek op de ovendeur: een kwestie van gezondheid - 1

Het is gebruikelijk om de theedoek te laten hangen waarmee we onze handen afdrogen van het water en de resten van diverse etenswaren.

Dat soort "handdoek" wordt vaak door de hele kamer gebruikt en zelfs als je beter oplet, heb je de neiging om hem op de verkeerde plek te leggen: aan de ovendeur. Weten we wel zeker dat dit de beste plek is om deze handdoek neer te leggen?

Het grootste probleem is dat het, als het heel vaak wordt gebruikt - al is het maar voor een paar seconden - gemakkelijk in contact kan komen met talloze ziektekiemen. Dit gaat heel snel: misschien raak je rauw vlees aan, dan was je even snel je handen (zelfs zonder zeep) en dan droog je je handen weer snel af aan een theedoek. En in een oogwenk is de schade aangericht.

Advertisement
Wallpaperflare

Wallpaperflare

Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat zelfs wanneer je niet in direct contact komt met de handdoek, het toch besmet kan zijn: daarom is het erg belangrijk om het op de "juiste plaats" te hangen. Alleen al door de oven te openen waarvan de deur de neiging heeft om naar ons toe te kantelen totdat hij een "horizontale" positie bereikt, zullen we het resultaat krijgen dat de stof de grond raakt als we hem hebben opgehangen en boven de deur in kwestie hebben geplaatst!

Als gevolg hiervan zullen we eindigen met een handige theedoek, die altijd binnen handbereik is, maar vol met bacteriën die rechtstreeks van de vloer zijn verzameld. Onder microben en bacteriën die oppervlakken bewonen en sommige voedingsmiddelen die niet goed worden gewassen, mag het risico op voedselvergiftiging niet worden onderschat.

Vaatdoeken en dergelijke die aan speciale haken worden gehangen, moeten ver weg van elk huishoudelijk apparaat worden gehangen! Wij adviseren je dan ook om hier op te letten, door je handen, etenswaren en theedoeken zo goed mogelijk en frequent te wisselen.

Advertisement