Lukt het je niet om aangebrande pannen schoon te maken? Probeer deze trucs en je zult zien wat een resultaat je krijgt

Janine image
door Janine

15 September 2023

Lukt het je niet om aangebrande pannen schoon te maken? Probeer deze trucs en je zult zien wat een resultaat je krijgt
Advertisement

Bij het bereiden van heerlijke lunches of diners is het normaal om veel serviesgoed te gebruiken en het is even normaal dat er kleine ongelukjes kunnen gebeuren. Is het je bijvoorbeeld wel eens overkomen dat je de telefoon of intercom moest beantwoorden terwijl er iets op het vuur stond? Wat gebeurde er bij die gelegenheden? Misschien was je nog even afgeleid en bleef het eten aan de bodem van de pan plakken, waardoor er een vervelende aangebrande laag achterbleef.

Als het eenmaal is gebeurd, lijkt het bijna onmogelijk om er vanaf te komen en de enige uitweg lijkt te zijn door de pan weg te gooien. Doe dat niet. Er zijn enkele huismiddeltjes die geschikt kunnen zijn.

Advertisement

Aangebrande pannen: hoe kun je het probleem oplossen?

Aangebrande pannen: hoe kun je het probleem oplossen?

austinevan/Wikimedia

Lekker bezig zijn in de keuken is een manier om zowel van uitstekende gerechten te genieten als om te ontspannen door iets niet veeleisends maar wel leuks te doen. Het is jammer dat het onverwachte altijd om de hoek ligt en er niet veel voor nodig is voordat er kleine of grote ongelukjes gebeuren. Het komt bijvoorbeeld niet zelden voor dat de bodem van de pan die we gebruikten volledig aangebrand is. Naast het verlies van de gerechten die we aan het koken waren, denken we in deze gevallen dat de pan ook weggegooid moet worden.

Volledig zwart en aangekoekt lijkt het onherstelbaar, maar dat is niet het geval. Er zijn er die met behulp van chemische producten die in alle winkels over de hele wereld te vinden zijn de schade herstellen, maar dit is niet de enige manier om het te verhelpen. Er zijn veel huishoudelijke trucs die misschien niet iedereen kent, maar die zeker effectief zijn. Welke? Laten we er twee in het bijzonder ontdekken.

Advertisement

Truc om aangebrande pannen te herstellen? Hier ziet je welke je moet gebruiken

Truc om aangebrande pannen te herstellen? Hier ziet je welke je moet gebruiken

Edward Kimber/Flickr

Tijdens het koken kan het gebeuren dat we even afgeleid worden, genoeg om alles te verpesten. Het is normaal dat aangebrand voedsel onder deze omstandigheden vooral op de bodem van de pannen zit. Laten we echter even wachten voordat we de pan weggooien. Het is waar dat het in sommige gevallen niet mogelijk is om de pan weer schoon te krijgen, maar voordat je hem in de vuilnisbak gooit, is het beter om te proberen deze snelle en gemakkelijke trucs in de praktijk te brengen.

De eerste betreft het gebruik van citroenen. Dit zijn natuurlijke ontvetters, uitstekend geschikt voor het reinigen van de vaat, maar weinig mensen weten dat ze ook gebruikt kunnen worden om aangebrand voedsel te verwijderen.

Om deze truc, die voor zowel pannen als bakplaten geldt, in de praktijk te brengen, neem je een of twee citroenen, pers je ze uit en zet je het sap even aan de kant. Vul de aangebrande pan met water totdat het vuil bedekt is en voeg dan het citroensap toe. Zet het geheel ongeveer 45 minuten in de oven op een temperatuur van minimaal 120°C en wacht tot alles is gesmolten. Verwijder daarna de resten met een spons en was opnieuw grondig.

Hoe krijg je een aangebrande pan schoon? Gebruik deze truc

Hoe krijg je een aangebrande pan schoon? Gebruik deze truc

Aqua Mechanical/Flickr

Maar het zojuist beschreven middel is niet het enige doe-het-zelfmiddel om aangebrande pannen te redden. Er is nog een nog effectiever middel, waarbij gebruik wordt gemaakt van onze belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen vuil: zuiveringszout. Deze onfeilbare strijder, kan ook in dit geval voor ons nuttig zijn. Om deze methode in de praktijk te brengen, heb je alleen water en zuiveringszout nodig.

Neem de twee ingrediënten en meng ze door elkaar. Voeg een theelepel zuiveringszout aan het water toe om een ​​homogeen mengsel te creëren dat je over het aangetaste gedeelte verspreidt. Zodra dit is gebeurd, plaatst je de pan op het vuur en wacht je tot deze aan de kook komt. Naarmate het vordert, zal het aangebrande gedeelte snel loskomen.

Als je klaar bent, gooi je het vuile water weg en verwijder je de rest van het residu met een doekje. Dat is alles, je pan kan weer gebruikt worden. Kende jij deze truc?

Advertisement