Hoe je te ontdoen van motten in huis: hier zijn enkele praktische trucs

Janine image
door Janine

14 September 2023

Hoe je te ontdoen van motten in huis: hier zijn enkele praktische trucs
Advertisement

Het is fijn om je huis schoon, netjes en zonder problemen te hebben, maar we weten dat dit niet altijd het geval is. Kleine ergernissen liggen om de hoek en we kunnen niet anders dan ermee omgaan. Bijvoorbeeld: velen van ons hebben misschien wel eens last gehad van motten in de keuken, wat doe jij in zo’n geval?

Dit fenomeen is beslist vervelend en er vanaf komen is helemaal niet eenvoudig, maar bovenal kan het soms erg duur zijn. Dit kan worden vermeden door enkele snelle, praktische en goedkope doe-het-zelf-trucs. Laten we samen ontdekken welke en hoe we ze in de praktijk kunnen brengen.

Hoe je te ontdoen van motten in huis...

Hoe je te ontdoen van motten in huis...

Wallpaperflare

Als we boodschappen doen en nieuwe benodigdheden mee naar huis nemen, moeten we er altijd op letten dat de verpakking van wat we kopen intact is. De reden? Vaak komt het voor dat als het plastic of papier waarin de producten zitten beschadigd is, er kleine spinnenwebben in kunnen ontstaan, bobbels die misschien niet eens zichtbaar zijn vanwege hun kleine formaat, maar die zeker erg vervelend zijn.

Dit zijn onvolkomenheden als gevolg van de aanwezigheid van motten. Deze sluipen, zoals hun aard is, het voedsel binnen en vermenigvuldigen zich, waardoor het bederf van het aangetaste product wordt bevorderd. Als dit gebeurt, kunnen we het niet consumeren en moeten we het weggooien. Iets wat vanuit economisch oogpunt uiteraard ook kosten met zich meebrengt, want we zullen het dan opnieuw moeten kopen.

Advertisement

Wat te doen om het te voorkomen?

Wat te doen om het te voorkomen?

Mvuijlst/Wikimedia

Het probleem van motten is dus helemaal niet prettig, en in de eerste plaats moeten we voorzichtig zijn om ze te voorkomen. Dit zowel door het kopen van producten met een perfect intacte verpakking als door het schoon en gedesinfecteerd houden van de voorraadkast waarin we onze voorraden opslaan. Maar als het probleem zich ondanks alles voordoet, hoe kunnen we het dan elimineren?

Er zijn veel speciaal gemaakte insecticiden op de markt, maar dit is niet de enige manier om het probleem op te lossen. Wie het op een goedkope, ecologische en snelle manier wil doen, kan enkele slimme trucs in de praktijk brengen.

Hier is de truc om motten te elimineren die zich in onze huizen nestelen

Hier is de truc om motten te elimineren die zich in onze huizen nestelen

Entomology, CSIRO/Wikimedia

Om het probleem van motten in onze kast op te lossen, hoef je slechts drie dingen bij de hand te hebben: stofzuiger, azijn en haardroger. Hoe ze te gebruiken? Laten we het samen uitzoeken. Allereerst, als je eenmaal hebt vastgesteld dat er vervelende parasieten in huis zijn, ruim dan eerst de kasten op en gooi de voorraden weg die "geïnfecteerd" zijn. Zodra dit is gebeurd, stofzuig je de kasten en maak je ze vervolgens schoon met een doek gedrenkt in water en azijn. Dit moet ervoor zorgen dat eventuele resterende spinnenwebben of motteneieren worden verwijderd, zodat ze zich later niet meer kunnen vormen.

Er zijn echter enkele plaatsen die niet gemakkelijk bereikbaar zijn met een stofzuiger en een doek. Hoeken en spleten zijn te smal, dus hoe kunnen we degenen die zich daar nestelen elimineren? Hier komt de föhn in actie. De hitte zorgt ervoor dat eieren, larven of motten die op de donkerste plekken verborgen zitten, gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Door deze paar trucjes in de praktijk te brengen, zal het resultaat duidelijk zijn en zal je keuken vrij zijn van vervelende parasieten. Een praktische en snelle manier om het probleem op te lossen en te voorkomen dat potentieel goed voedsel moet worden weggegooid, door ook vanuit economisch oogpunt te verspillen.

Kende jij deze truc al?

Advertisement