Restjes zonnebrandcrème of waarvan de vervaldatum is verstreken? Gooi het niet weg! Hier zijn 6 manieren om het te gebruiken

door Natasja

29 September 2023

Restjes zonnebrandcrème of waarvan de vervaldatum is verstreken? Gooi het niet weg! Hier zijn 6 manieren om het te gebruiken
Advertisement

Reizen, vakantie, de zee en de bergen zijn allemaal hoofdrolspelers van mooie momenten die je hebt doorgebracht in je vrije tijd of - waarschijnlijker - tijdens je vakantie. De dagen om te ontspannen zijn echter beperkt, net zoals het goede seizoen voorbestemd is om plaats te maken voor wat kouder weer.

Dit betekent een terugkeer naar de gebruikelijke gezins- en werkroutine. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wat te doen met die producten die uitsluitend voor seizoensgebruik zijn gekocht? Zoals zonnebrandcrèmes. Wist je dat ze naast het beschermen van je huid ook verschillende andere functies kunnen hebben!

Advertisement

Alternatieve toepassingen van zonnebrandcrème

Alternatieve toepassingen van zonnebrandcrème

Verpakkingen van zonnebrandcrèmes hebben niet zo'n lange houdbaarheidsdatum: die varieert meestal tussen 6 en 12 maanden. Dit betekent dat als je dezelfde tube die je vorige zomer hebt gebruikt opnieuw wilt gebruiken, je het risico loopt dat je een product in handen hebt dat niet meer goed en effectief is.

Het is niet ongewoon om deze dure tubes voor het hele gezin in te slaan en dan een groot deel in de vuilnisbak te zien belanden. Maar dit is een vergissing: je kunt het middel voor heel andere doeleinden gebruiken en zo elk deel benutten. Hoe?

Om de huid te hydrateren, bijvoorbeeld: een van de functies van het product is juist voorkomen dat de huid droog en 'schilferig' wordt; integendeel, door een flinke hoeveelheid op de betreffende zone te sprenkelen, krijgt deze elasticiteit en glans. Maar er is nog veel meer.

Advertisement

Reinigen en persoonlijke verzorging dankzij zonbescherming

Reinigen en persoonlijke verzorging dankzij zonbescherming

Rawpixel/Freepik

Zonnebrandcrème is ook geweldig voor het 'revitaliseren' van hout! Net als de huid heeft ook hout baat bij het absorberen van zonnebrandcrème: het wordt in een oogwenk weer glanzend en goed 'gevoed'. Dit helpt ook toekomstige schade door slijtage te voorkomen.

Je kunt het ook op je gezicht aanbrengen om het te reinigen en zelfs gebruiken om make-up te verwijderen! En dat is nog maar de helft van de toepassingen: probeer ook eens een beetje te gebruiken om lijm te verwijderen van oppervlakken zoals glas en plastic of zelfs op messing of zilveren voorwerpen om oxidatie te verwijderen. Gewoon een beetje sprayen en dan afvegen met een schone doek.

Tot slot kun je de zonnebrandcrème ook gebruiken als schoonheidsmasker voor je haar: breng het aan en laat het ongeveer tien minuten intrekken, spoel het daarna uit met veel water en was het haar vervolgens zoals gewoonlijk.

Had je ooit gedacht dat een eenvoudige zonnecrème zo nuttig en veelzijdig kon zijn!

Advertisement