Zo maak je pannen schoon zodat ze weer als nieuw blinken

door Natasja

28 September 2023

Zo maak je pannen schoon zodat ze weer als nieuw blinken
Advertisement

Pannen zijn onmisbaar in de keuken, maar door dagelijks gebruik kunnen ze vies en vet worden en als ze niet goed worden schoongemaakt, kan dit leiden tot snelle slijtage. Veel mensen vertrouwen op dure, chemische producten om een goed resultaat te krijgen, maar is dit wel de beste keuze?

Er zijn alternatieve en natuurlijke oplossingen die de glans van pannen kunnen herstellen zonder dat je agressieve en mogelijk schadelijke schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken, en dan hebben we het nog niet eens over geld besparen. Laten we samen kijken naar de ingrediënten en trucs die je tijd, geld en moeite kunnen besparen!

Advertisement

Verwijderen van korsten en hardnekkig vuil

Verwijderen van korsten en hardnekkig vuil

Freepik

Als er hardnekkig vuil in de pannen zit, kun je een eenvoudige maar effectieve methode gebruiken: vul de pan met kokend water en voeg baking soda toe totdat je door de reactie een witachtig schuim ziet ontstaan. Laat het ongeveer tien minuten zitten en wrijf het oppervlak dan met een schuurspons.

Een ander goed alternatief is om citroensap en een beetje grof zout te gebruiken volgens dezelfde procedure. Als de pan van aluminium is, kun je hem schoonvegen met een zachte spons gedrenkt in melk, voeg dan een paar druppels citroen en een beetje water toe.

Deze 'grootmoedersmiddeltjes' zijn even eenvoudig als doeltreffend en garanderen goede resultaten, maar vergeet niet om de juiste sponzen te gebruiken en niet te hard over het oppervlak van de pannen te wrijven om krassen te voorkomen. Mochten deze trucs niet alle korsten verwijderen, vrees dan niet! We kunnen nog een paar trucjes toepassen.

Advertisement

Pannen schoonmaken en de grootste vlekken voorkomen

Pannen schoonmaken en de grootste vlekken voorkomen

Wallpaperflare

Voor pannen die maar niet weer willen glanzen, kun je witte azijn of appelazijn gebruiken: giet een kleine hoeveelheid azijn op het bevlekte oppervlak en laat het een paar minuten zitten. Wrijf vervolgens met een spons of doek om de vlekken te verwijderen. Azijn is een krachtig natuurlijk schoonmaakmiddel dat zelfs de moeilijkste vlekken kan verwijderen.

Maar dat is nog niet alles, wat te doen met brandplekken en vuil op de achterkant van pannen? Geef toe, de binnenkant van pannen maak je vaak heel goed schoon ten koste van het 'achterste' deel dat in direct contact komt met het open vuur. Ook voor dit soort reiniging hebben we enkele tips: voor aangebrande resten op de bodem en langs de randen, spuit je een beetje water en maak je een mengsel van baking soda, zout en suiker. Wrijf het oppervlak krachtig in met een ruwe doek en spoel af onder stromend water. Om de randen schoon te maken kun je een in afwasmiddel gedrenkte aardappel of schil gebruiken. Vergeet niet om aan het einde van het hele proces grondig af te spoelen met water.

In elk geval is het ideaal om korsten of andere resten die heel moeilijk te verwijderen zijn op de pannen te vermijden. Met de juiste preventie is dit natuurlijk mogelijk en ten zeerste aan te raden: het geheim is om ze na elk gebruik goed schoon te maken. Vermijd dat etensresten lang op het oppervlak blijven zitten en reinig in plaats daarvan onmiddellijk na het koken. Gebruik een spons of zachte borstel in combinatie met een natuurlijk afwasmiddel om vuil en vet te verwijderen. Vermijd ook het gebruik van metalen keukengerei dat krassen kan maken op het oppervlak van pannen. Met deze tips en trucs heb je niet langer te maken met hard zwoegen en schadelijke chemische middelen!

Advertisement