Waarom autosleutels in aluminiumfolie wikkelen? Een oud-politieagent legt het uit

Janine image
door Janine

10 Juli 2023

Waarom autosleutels in aluminiumfolie wikkelen? Een oud-politieagent legt het uit
Advertisement

Door de jaren heen zijn we getuige geweest van aanzienlijke technologische vooruitgang op alle gebieden en sectoren. De evolutie heeft zeker grote veranderingen teweeggebracht, maar ook “kleinere" hebben uiteindelijk een aanzienlijke impact op ons leven gehad. Zoals bijvoorbeeld moderne auto's: die zijn uitgerust met unieke functies die reizen comfortabeler, gemakkelijker en veiliger maken. Zelfs de eenvoudige autosleutels hebben verbeteringen ondergaan: in de meest recente modellen is er geen spoor meer van de "fysieke sleutels", die vergelijkbaar waren met die waarmee we bij wijze van spreken de deur van ons huis openen. Nu is er alleen nog de afstandsbediening.

Deze laatste bevat namelijk de chip die nodig is om de autodeuren te ontgrendelen, op afstand te activeren en... zelfs te starten. Maar wordt deze technologie alleen maar "praktischer" of is het ook veiliger?

via Foxnews

Psycode/GuardaCheVideo

Psycode/GuardaCheVideo

Om de vraag te beantwoorden, moeten we eerst, althans in het kort, begrijpen hoe dit kleine technologische wonder werkt: in principe werkt elke afstandsbediening met een chip die een elektronische "impuls" uitzendt die uniek is voor onze auto, dus de chip van de afstandsbediening en degene die is geplaatst in de auto "communiceren" met elkaar en als ze dezelfde "match" vinden, worden alle autofuncties ontgrendeld.

Het sterke punt van deze technologie is dat elke keer dat op de knop van de afstandsbediening wordt gedrukt, er willekeurig een code wordt gegenereerd en daarom zou het niet voldoende zijn om het signaal van een potentiële dief te "onderscheppen" om vrije toegang te krijgen tot onze auto.

Maar het signaal kan daadwerkelijk worden "opgevangen" door degenen die deskundig genoeg zijn en de juiste technologie bij de hand hebben: door erin te slagen om hetzelfde elektronische signaal twee keer te “registreren", lijkt het mogelijk om de mogelijke combinaties die nodig zijn om ons voertuig te openen drastisch te verminderen, waardoor diefstal daadwerkelijk mogelijk wordt. Dus wat kunnen we doen?

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Een oud-politieagent schiet ons "te hulp" die enkele "trucs" heeft onthuld om ervoor te zorgen dat het signaal van onze afstandsbediening door niemand "overgenomen" wordt.

Het draait allemaal om het kunnen "afschermen" van de kostbare afstandsbediening, oftewel het "verdedigen" van andere gevaarlijke signalen. Hoe? De mogelijkheden zijn eigenlijk meerdere: het is mogelijk om zo'n object op plaatsen zoals de koelkast of de magnetron te plaatsen. Dit komt omdat de meerdere lagen metaal erin slagen om de externe signalen bijna volledig te isoleren, waardoor elke poging tot "aanval" wordt geannuleerd. Maar pas op, de koelkast is nog steeds een niet ideale plek voor een elektronisch apparaat en zelfs de magnetron is niet zo handig (die moet in ieder geval altijd uit staan).

Er is een andere manier, beslist praktischer, om het apparaat te beschermen: het in aluminiumfolie wikkelen. Het principe is hetzelfde: we hebben het over een materiaal dat ongevoelig is voor elektromagnetische golven en daardoor in staat is om ongewenste signalen "af te wijzen".

Dus je elektronische afstandsbediening in aluminiumfolie gewikkeld houden, kan een winnend idee zijn tegen sommige "technologische aanvallen". We herinneren je er echter aan om de afstandsbediening alleen en uitsluitend in te pakken om het apparaat op te bergen en niet tijdens het gebruik ervan om de effectieve capaciteit niet te verminderen.

Advertisement